Ne treba nam ni euroforija ni depresija: Sutrašnja utakmica ništa ne odlučuje

HRVATSKI stožer jutros se u 11 sati iz baze u Bad Tatzmannsdorfu zaputio za Beč. U prijestolnici Austrije za veliku nogometnu feštu spremno je već 120 tisuća hrvatskih navijača, a još barem toliko stići će ih večeras. Reprezentacija je smještena u hotelu Hilton, svega deset minuta udaljenom od Pratera, stadiona koji danas nosi ime Ernsta Happela, austrijskog nogometnog velikana.

Trening na travnjaku utvrde austrijske nogometne reprezentacije naša će momčad odrađuje od 18 sati, a nakon toga teren će isprobati naši protivnici. Slaven Bilić na Ernst Happelu odradio je svoju prvu službenu press konferenciju. Izbornik je djelovao vrlo autoritativno u kratkom druženju s novinarima. "Ne zanima me gitara, niti želim pitanja o Poljskoj ili Njemačkoj. Ovdje smo došli odigrati utakmicu s Austrijom i samo je to u našim glavama."

Već smo naviknuli da pojava hrvatskog izbornika izaziva histeriju stranih novinara, ali teško se naviknuti na sve te silne neuračunjive upite koji pljušte iz novinarskih redova.

Koliko je hrvatska momčad s Eura 1996. godine bila jača nego ova današnja?

Prošlo je 12 godina od 1996. godine i Eura u Engleskoj. Tada smo imali više iskustva, doduše ne reprezentativnog jer je to bilo naše prvo veliko natjecanje. Ali imali smo više individualnog iskustva. Imali smo igrače koji su igrali u velikim klubovima, bili smo stariji kao ekipa. Ali po znanju smo slični, karaker, mentalirtet, žar za pobjedom, tako da obje su te ekipe bile kvalitetne.

Pitanje za Niku Kovača glasi što igrače najviše opterećuje uoči prve utakmice? 

Prva je izuzetno bitna jer igramo samo tri utakmice. Nije to prvenstvio s 34 kola, gdje možeš kiksati i biti prvak. Osobno sam imao šest tjedana pripreme, ostali momci tri tjedna. Igramo prvu utakmicu protiv domaćina, svi kažu da je Austririja outsajder, a znate da to nije tako. Izbornik je rekao da nećemo sve dobiti niti sve izgubiti, ali pobjedom se sve može pokrenuti pa tako i naši navijači. Znate kako je bili u Franvcuskoj, kada smo prvu dobili, igralo se lakše i jednostavnije.

Igrali ste na SP-u u Njemačkoj, vašoj drugoj domovini, sada igrate u zemlji u kojoj radite?

Specifična situacija, mislio sam da je Svjetsko prvenstvo vrhunac, igrati gdje sam rođen, sad igram gdje radim. Više sam povezan s Njemačkom nego s Austrijom. Znam sve o Austriji, tu nam ništa neće proći kroz prste.

Slavene, rekli ste da nikada nećete voditi reprezentaciju i klub. Ako napravite dobar rezultat na Euru, pljuštat će ponude. Jeste li spremni redigirati svoj stav ?

U nogometu se nikad ne zna, može zvučati neskromno, ali nije mi manjkalo ponuda zadnjih godinu dana. I s naše je strane krenula inicijativa za ostankom u Hrvatskoj još dvije godine. Ne znam što se treba dogoditi da bude drugačije. Taj dvostruki posao, to je neozbiljno i otpada u startu.

Eduardo će vam silno nedostajati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećamo na terenu i treningu njegov izostanak, jer je on jedan od najboljih svjetskih napadača. U krajnjoj liniji, to je osjetio i Arsenal. Naš cilj je isti, mi ga želimo nadomjestiti i napraviti dobar rezultat. Koncentrirani smo samo na sutrašnji dvoboj protiv Austrije, još ne razmišljamo niti u četvrtfinalu. Prva utakmica je bitna zbog tablice. Mi Hrvati smo skloni depresiji i euforiji. U Portugalu i Japanu smo kiksali neke utakmice, ali opet smo se dizali protiv puno jačkih protivnika. Sutrašnja utakmica ništa ne odlučuje. Motivirani smo i za Dudua, to je jasno jer je on omiljen među igračima. Nije naš tim neiskusan, mi ga vidimo dobro izbalansiran i s godinama, to je spoj iskustva i mladosti. Ima ih 5-6 kojima je ovo treće veliko natjecanje. Ali imamo i momke kojima je prvo natjecanje. Siguran sam da se neće smrznuti jer je naša kvalifikacijska grupa bila takva da je svaka utakmica bila da se smrzneš. Taj pritisak smo uspješno savladali i iskoristili ga pozitivno. Dodatno smo pripremili i opustili igrače. Motivirani smo do neba i maksimalno spremni.

Klasnić?

Cijeli nogometni svijet ostao je bez daha zbog njegovog čudesnog povratka u normalni život i nogomet. On se vrhunski vratio u jaku ligu, time i u reprezentaciju, jako smo sretni. On je neki dan bio na pregledu, nalazi su fantastični i to nas veseli.

Najbolje se prodaju upravo hrvatski dresovi ovdje u Beču?

Naši navijači su tu blizu, puno ih tu živi, a Hrvatska je tu blizu isto. Međutim, naši navijači su bili u Japanu i Portugalu, oni su naša velika snaga, naša velika nada i na tome im hvala.

Bilića su dosta iznervirali strani novinari sa pitanjima o Poljskoj, te je vrlo sarkastično na press konferenciji na njih odgovarao.

Kakva je Poljska?

Poljska je odlična ekipa sa sjajnim trenerom, nedostajat će im Blaszczykowski, odličan je igrač, ali ne sumnjam da će Beenhakker to kompenzirati.

Svirate dobro gitaru, da li igrače napaljujete s heavy metalom?

Dođite sutra oko pet, možemo govoriti o glazbi od osam do devet (u vrijeme utakmice).

Hickersberger je rekao da ima šansu 40 posto?

Na žalost, nogomet nije matematika. On se nada, znam ga kao dobrog trenera, sigurno da se nada dobrom rezultatu. Ali, nije to prvi servis, drugi servis, to je zgodno vama novinarima za naslov. Ali to apsolutno ništa ne znači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara