Neka sve bude pošteno pa tko koga zajebe

Neka sve bude pošteno pa tko koga zajebe

SVI POTENCIJALNI gradonačelnici Splita uplatili su svoju dionicu za Poljud. Najnovije vijesti glase da je to učinio i Ivan Kuret. Uplatio je dvije dionice, ukupno tisuću kuna, što je puno više nego da Željko Kerum uplati cijeli milijun. Jer dok nije postao gradonačelnik Ivan Kuret je pripadao jedriličarskom svijetu, bio i jedriličarski izbornik. Brat Karlo je nastupio na četiri olimpijade otkako je neovisne Hrvatske, Barcelona, Atlanta, Sydney i Atena gdje se oprostio četvrtom pozicijom, za dlaku medalja. 

Brat Karlo je nakon toga postao prvim Hrvatom koji je uspio nastupiti na America's cupu, najprestižnijem svjetskom jedriličarskom sammitu. I Leo Kuret, otac jedriličarske braće iz splitskog Labuda, dušom i tilom pripada jedrenju, bio je godinama i glavni čovjek u splitskom ACI-ju. Možete zamisliti čega sam se mogao naslušati u njihovom društvu koje je po svom jedriličarskom svjetonazoru spadalo u nogometne šoviniste jer su cili život trpili da po novinama ne mogu dobiti niti desetak redaka prostora zbog nepreglednih litanija o Hajduku. 

Dvije Kuretove dionice vrijede kao da je Kerum kupio cijeli Hajduk

Zato dvije dionice gradonačelnika Ivana Kureta vrijede isto kao da je Željko Kerum kupio cijeli Hajduk. Kureta sad možete stalno gledati u Hajdukovoj svečanoj loži zbog čega ga se neki najekstremnije jedriličarski nastrojeni mogu na neki način i odreći. Ali vremena se mijenjaju. Evo da nemate pojma kako se zove predsjednik Hajduka. Nekidan sam sređivao one papiriće na kojima vam se desi da zapišete broj a ne stignete zapisati i ime. Nije me sram, zavrtim broj i pitam, oprostite, ja sam taj i taj smotani, a vi ste?

I tko mi se javio - predsjednik Hajduka Mate Peroš. Kad sam zvao njegove prethodnike nikad ih nisam mogao dobit na telefon. Grgića je bilo lakše pronać u kancelarijama Splitske Luke. Predsjednik Hajduka je nešto. I netko. Nije ni u redu da ti se javi ovako prirodno kao Mate Peroš. No, Mate Peroš se javio jer je i odvjetnik, a friški je predsjednik pa još nema moj broj. Pa čemu drugo i služi mobitel, čovjek se javlja, jer radi…

Pitao sam ga vjeruje li u pretvorbu Hajduka i zašto se svi klubovi ne pretvaraju istovremeno ali to je već tema radi koje se mora sjesti s predsjednikom. Fakat je da radi poštenja u sportu ili ajmo reć regularnosti - klubovi igraju utakmice istovremeno. Znači moraju se ostvarit uvjeti za ravnopravnost kako bi pobijedio objektivno, realno i zasluženo bolji. A Hajduk cijelo ovo prvenstvo igra i pretvara se. Šta se pretvara? Pretvara se da nema pojma, onda poludi pa bubne Dinamo, a izgubi od Croatije - kompleksi. 

Zašto se pretvara jedino Hajduk u cijeloj HNL?

Zar to nije dovoljno da se kaže kako je sve neregularno? Bosanci su tu iskreniji od nas. Oni su davno smislili tezu:
Neka sve bude pošteno, pa tko koga zajebe. 
A muda? I ideju? 

Ali za to moraš imat i jaja i mozak. Svaka novinarska rupa ima u jelovniku mozak s jajima. A koji su to novinari s jajima danas u Hajduku. Novine se danas isplati čitat jedino na internetu jer je većinu novinara potiralo na ulicu i s ulice pokupilo jeftinu radnu snagu koja će jeftino sastavit Mazdu i prodat je pod KIA-u, dakle kao na primjer nekad Fiat pod  - Kragujevačku Industriju Automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sad kad imaš novinu koja je od Mazde postala KIA jer su skuplji novinari svršili na ulicu a s ulice jeftini upali u redakciju, onda se priroda brani i slijedi reakcija s ulice: prave komentare ne pišu komentatori nego oni koji to komentiraju ali takve novine ne mo'š kupit nigdi jer su ti pravi komentari jedino na internetu.

Recimo kad su novinari pisali kako su otkrili senzaciju da je Radovan Karadžić ljetovao na Čiovu, onda je jedan čitatelj-komentator na internetu predložio novinama da objave kako je i on jučer vidio Ratka Mladića da prodaje sladoled na Bačvicama, omiljelom kupalištu Splićana. 

Hajduk i dalje obećava...

I u Hajdukovu slučaju uputno je provjeriti osobnu informiranost čitanjem ajmo reć blogerskih komentara. Ljudi znaju, iščašeni su, iznenade te, a malo te i sram, dođe ti i milo, i za zaplakat kad čitaš neke kolege koji recimo, a da im se ni žilica ne trzne na licu, bez po muke hvale Hajduka poslije pobjede nad Dinamom, onda objašnjavaju drugi korijen i logaritamske tablice Hajdukovog remija s Interom tvrdeći i dalje da je to Hajduk koji obećava, da bi onda zbog poraza s Croatijom iz Sesveta konačno posustali i priznali da su se prevarili, da Hajduk ipak nije to što su mislili…

Katastrofa. A baš poslije poraza od Ljupka Petrovića koji je i sam rekao da ih je Hajduk mogao dobiti lako i visokim omjerom, red bi bio da se nađe neki komentator koji će imat i mozga i jaja da ustvrdi kako je Hajduk romantični hit prvenstva koji bi ovakav kakav je sad, ako se bude strpljiv, mogao zbilja proraditi.

Jer cijela priča je u tome da je Hajduk protiv Croatije iz Sesveta bio tih gabarita koje pridajemo Croatiji iz Sesveta. Zato je Hajduk kao mali klupčić kojega odlučiše malo pretvarati poput pokusnog kunića, spreman iznenaditi velikog Dinama a pasti na onima koji su veći od njega u tome što su još manji čak nego što je i Hajduk sam, a to su Zaprešići, Sesvete i svaki pošteni Little Big Man.

Valja posvuda obrnuti uloge.

Foto: Index/Glas Dalmacije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara