(Ne)zamjenjivi Kranjčar: u posljednje dvije godine od 17 utakmica zamijenjen u 12 susreta

Pitanje za milijun kuna: navedite barem jednu utakmicu hrvatske reprezentacije na kojoj Niko Kranjčar nije bio zamijenjen? Dajemo vam malo vremena. Još malo. Gotovo! Niste se sjetili? Nije ni čudo. Zadnja utakmica koju je odigrao od početka do kraja bio je prijateljski susret protiv Škotske u Glasgowu, na kojem je zabio pogodak. Bonus pitanje: znate li koju je još utakmicu prije te prijateljske odigrao do kraja? Protiv Andore u gostima. I tada je zabio gol.

To su jedine dvije utakmice koju je hrvatska reprezentacija odigrala u posljednjih godinu dana na kojima Kranjčar nije bio zamijenjen. Neki ironični komentatori i nakon jučerašnje utakmice s Austrijom još Kranjčara traže po terenu. Nisu bili sigurni je li igrao, ali onda su u službenoj statistici otkrili da je ipak bio tamo. Kako su to ustanovili? Tako što su vidjeli da je opet bio zamijenjen. Zapravo, moglo bi se reći da jedine utakmice na kojima nije zamijenjen jesu susreti mladih i starih na treningu.

Na prijateljskoj protiv Mađarske ušao je Ivan Rakitić, protiv Nizozemske u Splitu zamijenio ga je Olić, u Londonu je ušao Pranjić, u Skopju protiv Makedonije ustupio je mjesto Vukojeviću, prije toga u Tel Avivu opet ga je mijenjao Pranjić. Prije one sada već čuvene Andore koju je uspio prohodati do kraja, Kranjčar je zamijenjen još ravno tri puta: u Zagrebu s Estonijom ušao je Rakitić, s Rusijom Petrić, da bi ga u Tallinu mijenjao Leko.

Takvu seriju zamjena imao je i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kad ga je i rođeni otac morao čupati iz igre na dvije posljednje utakmice. Uglavnom, od tog SP-a Kranjčar je počinjao 17 utakmica, a mijenjan je 12 puta. Do kraja je izdržao dvije s Andorom, dvije prijateljske, te kvalifikacijske s Rusijom u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je navesti sličan slučaj kada jedan igrač figurira kao standardan član prve postave, nezamjenjiv igrač kojeg se toliko često mora mijenjati: u pravilu zbog umora, a često zbog očajne igre. I nije to neka nova praksa. Mlada zvijezda engleske lige za koju se navodno otimaju Arsenal i Liverpool, i nakon čijeg odlaska iz Dinama je Zdravko Mamić častio suradnike jer je prema njegovim riječima, "vreću g..." uspio utopiti za milijun i pol eura, takvu praksu stekao je još u najmlađoj dobi.

Službena statistika Hrvatskog nogometnog saveza otkriva zapanjujuće podatke. Kranjčara su mijenjali tijekom utakmice još od 2000. godine: u prvih deset susreta zamijenjen je čak sedam puta. U periodu od 1. lipnja 2004. godine do 9. veljače 2005. godine u sedam utakmica zaredom, mijenjan u njih - šest!

Uglavnom, Kranjčar je u posljednjih osam godina hrvatskom dresu odigrao 81 utakmicu, a zamijenjen je u - 39. Gotovo u svakoj drugoj. I nitko ga danas ne može izbaciti iz prve postave reprezentacije. Reklo bi se da je nezamjenjiv - kad ne bi bio prečesto zamjenjiv.

T.K.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara