Ni Ančić nije uspio zaustaviti Federera

Ni Ančić nije uspio zaustaviti Federera

ROGER FEDERER je uzvratio Mariju Ančiću istom mjerom za poraz od prije četiri godine, u tri seta (6:4, 6:4, 6:4), samo što ovog puta pobjednik ide u polufinale.

Na to pitanje, nažalost, nećemo nikada dobiti odgovor. Već u prva četiri gema vidjeli smo vrhunsku tenisku predstavu i svi koji su bili na središnjem terenu su poželjeli da to potraje što duže. No, nakon 2-2 kiša je prekinula spektakl pred Ančićev servis.

Nakon sat i pol igrači su se vratili na teren i Mario je izgubio servis. Bio je to vjerojatno najbolji gem Fedrerera na Ančićev servis u cijelom meču. Vidjeli smo sve što Federera čini najboljim igračem svijeta.

Imao je Mario priliku za re-break, koja mu se iznenada ukazala u osmom gemu. Mario je sjajnom igrom izborio poen za 30-30, nakon čega je uslijedila dvostruka servis greška Federera i prilika da se Mario vrati u set. No, forhend s pola terena ostao je u mreži. Kvota prilika koju Federer poklanja bila je ispunjena za taj set, koji je Švicarac rutinirano priveo kraju 6-4.

U drugom setu je Federerov udar na Ančićev servis uslijedio odmah u prvom gemu, s dva fantastična forhenda odmah je došao do 0-30; kod 0-40 Mario je nekako uspio spasiti jednu break loptu ali forhend kojim je Federer dobio gem bio je čudesan, lopta se praktički ni u slow motionu nije vidjela. Do kraja seta Federer je sve držao pod kontrolom, kad god bi se učinilo da je otupila oštrica njegove igre, već u sljedećem poenu dolazio je demantI, dobio je drugi set sa 6-4.

I treći set je počeo dvostrukim breakom Ančićevog servisa i vodstvom Federera od 3-0. Kraj je nazirao, ali Ančić se nije predavao. U četvrtom gemu Federer je imao 40-15 na svoj servis, Mario je ipak izborio priliku za break i iskoristio ju. Tek drugi put u turniru Federer je izgubio servis. Nažalost, to nije bilo dovoljno za potpuni preokret; i treći puta 6-4.

>>> Tijek susreta:

Meč je sudio Carlos Ramos iz Portugala, a igralo se na središnjem terenu All England Cluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi set (Federer):

0:1 Mario je započeo sigurno svoju servis igru na 30-15, odservirao je 79. as na ovogodišnjem turniru. Igru je okončao izlaskom na mrežu.

1:1 Na prvi servis Federera, Mario je odmah pokazao zube, sa zadnje linije je osvojio dva poena i komentatori BBC-a, među kojima je Jimmy Connors, su upravo to istaknuli kao oružje koje može dodatno uzdrmati Federera.

No, Švicarac je ipak dobio svoj servis. Mario nije dobio priliku da se približi break lopti. 

1:2 Na sljedećem servisu Ančić je začudo ostao nakon prvog servisa iza i izgubio poen, ali nakon toga je i agresivnom igrom pak priveo kraju gem uspješno 2-1.

Treba reći da je u ovoj igri Federer odmah reagirao na Marijov drugi servis i napao. To će očito biti formula Švicarca.

Još jednom je Jimmy Connors istaknuo da je Mario opušten, djeluje potpuno uvjeren u ono što radi a do ovog trentka to radi odlično samo je pitanje koliko će imati energije jer Federer je proveo na terenu oko 6 sati, a Mario mnogo više.

"No to može biti čak i prednost Marija." - kazao je Connors.

2:2 Posljednju igru prije nego je kiša stupila na scenu Federer je sigurno kontrolirao servisom i brzo poravnao rezultat.

 

Prekid zbog kiše. Kiša je trajala sat vremena, a zatim je susret nastavljen.

(break Federer) 3:2 Nakon kratkog zaigravanja, Mario je svojim servisom nastavio susret. Federer je odličnom igrom na mreži došao do tri break lopte. Prvi servis je Mario promašio, a Roger zatim loptu poslao u mrežu. Drugu break loptu Federer je ipak iskoristio, Mario je izašao na mrežu, a Federer lopticu poslao u njegov desni gornji kut.

4:2 Federer silovito igra s osnovne linije, te "šeće" našeg tenisača lijevo - desno. Ančić je došao do 15:40, ali Federer servira do 209 km/h. As servisom je Švicarac zaključio ovaj gem.

... Dva streakera su uletila na teren s reketima. Susret je odmah zatim nastavljen.

4:3 Mario je osvojio dva poena zaredom na svoj servis, a Federer zatim s mreže osvojio poen za 30:15. Ančić je nastavio igrati na mreži i osvojio gem.

5:3 Nakon prvog poena Federera, Ančić je izjednačio na 15:15, a zatim lopticu posalo u aut. Pogriješio je i Švicarac, te Ančić došao do prilike za re-break. Kod 40:40 Federer je napravio neprisiljenu pogrešku, a Ančić break loptu poslao u mrežu. S dva uzastpona poena prvi igrač svijeta je obranio svoj servis te sačuvao prednost.

5:4 Ančić je s četri neobranjiva servisa osvojio gem, igrači zamijenili strane, a Federer će servirati za prvi set.

(set Federer) Drugim as servisom je Federer osvojio tri break lopte, a zatim s novim neobranjivim servisom ovojio četvrti poen i došao do prvog seta.

Statistike prvog seta. U prvom setu Mario je odservirao tri as servisa, jedan više od Federera. Švicarac je više griješio, imao jednu dvostruku pogrešku, ali iskoristio break loptu. Šansu je imao i Ančić, no loptu je poslao u mrežu. Federer je u prvom setu ukupno osvojio 31 poena, a Ančić četiri manje.

Drugi set (Federer):

Odmah u nastavku Ančićev servis je pao. Započelo je jednom neforsiranom pogreskom Ančića zatim nedovoljno agresivnim volejom koji je Fedrerer munjevito pretvorio u 0-30. Fantasticnim reternom Fedrer je poslao loptu gdje Ancic nije mogao apsulutno ništa.

Dobrim servisom Mario je odgodio break, no sljedeći servis i netočan volej ostavili su Federeru dovoljno prostora za prolazak u osmom gemu.

Mario je imao šansu da se vrati u set. Odlično je reternirao. Na 15-30 vidjeli smo najljepši poen, lopta je praktički bila na svim djelovima terena. Posljednji udarac donio je Mariju izjednačenje 30-30, a zatim dvostruka servis greška Federera i Mario je dobio priliku da se vrati u set. Ipak, za njegov forhend mreža je bila previsoka.

Drugu priliku Fedrer mu nije dao. Set je priveo kraju rutinerski.

Drugi set je počeo odmah napadom Fedrera na Mariov servis. S dva nevjerojatna forhenda dosao je do 0-30 onda jos jedan bekhend 0-40.

Mario je uspio doći na 30-40 tjerajuci Fedrera iz jednog kuta terena u drugi. Federer ništa nije poklanjao.

Forehend diagonalom kao da je upravljao daljinskim. Lopta je otišla tamo gdje Mario nije mogao stići ni na krilima. Pečat na break i vjerovatno na drugi set je do prekida bilo sve pod kontrolom Švicarca.

Tijek drugog seta:

(break Federer) 1:0 Mario je otvorio drugi set, a Federer vrlo lako osvojio tri poena i na 15:40 imao dvije break lopte. Ančić je prvu priliku spasio, no zatim je Federer u padu preciznom dijagonalom napravio drugi break u meču.

2:0 Federer je lako osvojio svoj gem na svoj servis i povećao vodstvo.

2:1 Ančić je odservirao svoj četvrti as servis za 30:0, no Federer je zatim izjednačio rezultat na 40:40. Federer igra odlično, loptic doslovce "zaobilazile" Marija. Ipak, s dva poena zaredom Ančić je obranio gem.

3:1 Federer niti u četvrtom gemu drugog seta nije dozvolio našem tenisaču da osvojio poen.  

3:2 Istom mjerom uzvratio je i Ančić, Federer sve lopte posalo u aut, a Mario smanjio prednost.

Drugi prekid zbog kiše. Kiša je ponovo počela padati, teren je prekriven, a igrači otišli u svlačionice.

4:2 Nakon kratkog zagrijavanja meč je nastavljen, a prvi je servirao Federer. Mario je uspio samo izjednačiti rezultat na 30:30, a zatim Federer priveo gem kraju. Naravno, u svoju korist.

4:3 Mario je nastavio igrati na mreži i dobro servirati, te smanjio Federerovo vodstvo.

5:3 Nemilosrdno je nastavio Federer, te bez izgubljenog ponena došao do 5:3.

5:4 Šestim as servisom Ančić je izjednačio na 15:15, a zatim Roger uspio doći do izjednačenja 40:40. Nakon što je Švicarac loptu poslao u aut, Mario je osvojio prednost, te lobom spasio gem.

(set Federer) Igrači su zamijenili strane, a Federer servira za drugi set. Naš tenisač je uspio nadmudriti Federera na mreži i doći do prvog poena, no zatim je s osnovne crte forhendom loptu poslao u aut. Federeru to nije niti najmanje zasmetalo, već je s četiri poena zaredom došao do drugog seta.

Statistike drugog seta. U drugom setu Federer je osvojio 31 poen, osam više od našeg tenisača. Mario je odservirao tri as poena, ali imao četiri neprisiljene pogreške. Federer je imao sto posto osvojenih poena na svoj drugi servis.

Treći set (Federer):

(break Federer) 1:0 Prvi je u trećem setu servirao naš tenisač, a Federer ponovo došao do dvije break lopte na 15:40. Niti prvu Ančić nije uspio spasiti, poslao je loptu u mrežu, a Federer došao do nove prednosti.

2:0 Roger je lako osvojio gem na svoj servis te povećao vodstvo.

(break Federer) 3:0 Do drugog breaka Federer je došao nakon duge izmjene udaraca u sva četiri poena, te kod 15:40 imao nove dvije prilike za oduzimanje servisa našem tenisaču. Prvu je iskoristio.

(re-break Ančić) 3:1 Mario je uspio povratiti jedan svoj servis, prislivši Federera ta napravi tri pogreške. Jedinu break loptu spremno je iskoristio.

3:2 Naš tenisač se nastavio boriti i bez izgubljenog poena osvojio drugi gem u trećem setu.

4:2 Švicarac je s novim loptama povećao vodstvo bez izgubljegnog poena.

4:3 Na Marijev servis Federer je došao do 40:30, no to je jedino što mu je dopustio.

5:3 Ančić je nakon dugih izmjena došao do break lopte na 30:40, no Federer ga je prevario forhend dijagonalom i izjednačio, a zatim osvojio gem.

5:4 Ančić je zatim lako osvojio gem na svoj servis, a Federer servirao za meč.

>>> (meč Federer) Do tri meč lopte Federer je došao nakon što je loptom pogodio mrežu. Sreća je bila na njegovoj strani. Dvije meč lopte Ančić je spasio, a Federer as servisom Marija poslao kući.

Za Index iz Wimbledona Momir Jelovac

>>> Više o Wimbledonu pročitajte na službenom blogu Indexovog reportera iz Londona, Momira Jelovca momirjelovac.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara