Nihat: U ovoj se fazi turnira svaka greška skupo kažnjava

"NEMOGUĆE je u jednoj rečenici opisati sreću koju smo osjetili nakon pobjede protiv Češke", prisjeća se turski heroj Nihat Kahveci.

"Nitko nije očekivao da ćemo se uspjeti vratiti nakon 2:0. Ali kad smo postigli prvi gol, postalo je jasno da su Česi uzdrmani. Krenuli smo maksimalno agresivno, nismo imali što izgubiti. Ne mogu uopće objasniti kako sam bio sretan kad je lopta ušla u mrežu. To su dva najbolja gola koja sam ikad zabio", odlučno će Nihat, a nije tajna da se u Villarrealu ove sezone nazabijao.

Turska je jedina momčad koja se plasirala u četvrtfinale, a nikad nije na utakmici zabila prvi pogodak. Turci se, čini se, probude tak kad prime gol. To je problem koji ističe njihov izbornik Fatih Terim, a i Nihat se nada da će se to protiv Hrvatske promijeniti. No, ako tako i ne bude, dosad je svima jasno da se Turke ne može otpisati sve dok sudac ne odsvira kraj.

"Cijelom smo svijetu pokazali da se nogomet igra 90 minuta. Turska ne odustaje sve do kraja. Ali ipak bih više volio da mi zabijemo prvi pogodak", kaže najbolji turski napadač.

Za Hrvatsku Nihat ima samo riječi hvale. I on je, poput Terima, istaknuo uspjeh Bilićeve ekipe u kvalifikacija, kao i maksimalnih devet bodova u teškoj skupini.

"Ali i mi smo se plasirali među osam najboljih i imamo dovoljno samopouzdanja. Hrvatsku poštujemo, ali sad nas samo 90 minuta dijeli od polufinala, a zatim ni finale nije daleko. No, u ovoj se fazi turnira svaka greška skupo kažnjava, a o pobjedniku odlučuju najsitniji detalji. Nadam se da će ti detalji sutra biti na našoj strani", zaključuje Nihat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terim svog "Miljenka Raka" pronašao u Kaliforniji

Dosadašnje utakmice turske reprezentacije karakterizirala je manična jurnjava gotovo svih devedeset minuta. Turke se često opisuje kao kaotičnu, divlju ekipu, a za takvu je vrstu nogometa potrebna vrhunska fizička sprema. Upravo zato je Fatih Terim posegnuo za uslugama američkog stručnjaka Scotta Pirija.

Isti je taj Piri pripremao i Klinsmannovu njemačku za Svjetsko prvenstvo prije dvije godine, a Imperator je od Turskog nogometnog saveza izričito zahtijevao da uposli američkog profesora sa sveučilišta u Northridgeu kao kondicijskog trenera. Piri je sa sobom poveo i nutricionisticu Megan Mangano, a reprezentativce je za Euro pripremao u Antalyi i Marienfeldu.

Strogi režim turskih priprema za utakmice sastoji se od treninga na igralištu (kako kondicijskih, tako i s loptom), a kad se u to uklope sve ostale odgovornosti igrača i stručnog stožera, ispada da radni dan traje čak 15 sati: Turci ustaju u 8:30 ujutro, a u krevetu moraju biti točno u 23:30.

P.V.
FOto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara