Njemačka legenda: Rakitić je napredovao, no još uvijek sam skeptičan prema njemu

Njemačka legenda: Rakitić je napredovao, no još uvijek sam skeptičan prema njemu

Tekst: Totalsport
Foto: AFP


SCHALKEOVA igračka legenda i nekadašnji njemački nogometni reprezentativac Olaf Thon u razgovoru za sportsku web-stranicu Spox.com pričao je o razvitku Ivana Rakitića.

Pritom nije izgledalo da ga se Rakitićeve igre dojme premda hrvatski reprezentativac pruža u posljednje vrijeme dobre partije, pa tako i ovu posljednju, koju je začinio trećim pogotkom u posljednje četiri utakmice.

Nakon zimske pauze Rakitić igra više defenzivno, a pritom i postiže pogotke, piše Spox, prije pitanja Thonu može li se reći da su on i Schalke pritom profitirali.

"O tome je još rano govoriti jer nije odigrao dovoljno utakmica na različitim mjestima veznoga reda. Rakitić je na dobrome putu i osobno mu držim palčeve da uspije premda sam skeptičan po tom pitanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zašto?

"Sljedeća će sezona pokazati ima li sve potrebno za iskorak. U utakmicama Lige prvaka morat će dokazati da ga se može konstantno koristiti bez obzira na mjesto koje na travnjaku zauzima. Zato još nisam sto posto siguran premda sa svoje 22 godine može mnogo naučiti i igrajući za hrvatsku reprezentaciju."

"Njegova se igra u posljednjih pola godine promijenila. Do sada je samo gledao kako da što bolje podvali loptu, a sada mora više razmišljati u igri i podvrgavati se taktici."

Bastian Schweinsteiger je profilom sličan Rakitiću, a uspio se nametnuti kao defenzivni veznjak. Zašto Rakitić ne bi mogao slijediti njegov put?

"Neke se paralele mogu povući. Rakitić je od Schweinsteigera mlađi 3,5 godina. Ne treba brzati. Ipak, trend je takav da se pametni i profinjeni igrači, koji imaju vrhunsku tehničko-taktičku izobrazbu, ali i manjak brzine, povlače prema natrag u veznom redu. Prerano je zaključivati što će se dogoditi s Rakitićem. Puno je još vremena pred njim. Može poboljšati igru u obje faze, ofenzivnoj i defenzivnoj."

"Dobro je što daje obol Schalkeovoj obrambenoj i napadačkoj igri. Dobro je i što mu je napokon Felix Magath počeo vjerovati, pogotovo stoga što se nagađalo da bi ga se Schalke mogao riješiti. Ipak, nisam još gledao utakmicu koju je Rakitić obilježio. MIslim da mu nedostaje konkretnog učinka, golova i asistencija, premda je u posljednjih nekoliko utakmica na tom planu napravio iskorak."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara