Njemački i austrijski mediji: Tursko srce, puno sreće i manjak koncentracije izbacili Hrvatsku

PRESUDA je jednoglasna i u njemačkim i u austrijskim medijima – unatoč dominantnoj igri hrvatske reprezentacije, sretnoj turskoj momčadi uspjelo je još jednom izvući pobjedu u zadnjim minutama. I dok Austrijanci, čija je reprezentacija ispala, mirno prenose događaje, Nijemci se nadaju da Turci neće i njih iznenaditi kao što su Hrvatsku i Češku.

"U intenzivnoj utakmici, uglavnom baziranoj na obrani, Turska je dobila Hrvatsku nakon izvođenja kaznenih udaraca. Bilićeva ekipa bila je odlična u obrani, ali je pretjerano slabo iskoristila prilike u napadu. U turbulentnoj završnoj fazi utakmice, Hrvatska je povela, ali je Turska izjednačila. Na kraju su Hrvati imali slabije živce i izgubili na penale", piše njemački Kicker.

Kickerov komentator piše za Turke: "Budimo oprezni. Fascinantno kod nogometa je ta neizvjesnost oko pobjednika. Tako će biti i u polufinalu. Tko se uspije probiti do tamo, sa srećom ili bez nje, može računati i na pobjedu".

Njemački izbornik Joachim Löw rekao je nakon utakmice "Turci su u dosadašnjem natjecanju pokazali kako se na njih uvijek mora paziti, bez obzira na rezultat. Jako su nepredvidivi. Dobro poznajem turski mentalitet. Kad im krene, sposobni su za nevjerojatno"

"Nitko nije iznenađeniji rezultatom od samih Turaka. Hamit Altintop, igrač Bayerna, koji je proglašen za igrača utakmice, nije nakon kraja izgledao nimalo manje šokiran od Slavena Bilića, kad je stao pred ekrane i dao svoju izjavu", piše Spiegel.

"Ako nastavimo ovako i budemo vjerovali u sebe, svašta se može dogoditi. Malo jesmo neiskusni, ali svojom euforijom, osjećajem časti i spremnošću za trkom to dobro nadoknađujemo. Nitko se ne može pripremiti za nas", riječi su kojima je Hamit opisao svoje samopouzdanje nakon utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom pobjedom Turske je Njemačka u poziciji u kojoj polufinalnu utakmicu neće morati igrati protiv Hrvata, protiv kojih e već izgubila u prvoj fazi natjecanja", komentira Die Welt.

"Veliko tursko srce pobijedilo je i Hrvatsku, u prvom četvrtfinalu u Beču morali su odlučiti jedanaesterci. Junački ep koji je Fatih Terim najavio na ovom Euru dobio je u petak novo poglavlje. 'Idemo teškim putem' rekao je turski izbornik nakon pobjede", piše austrijski Standard.

Die Presse komentira kako se "autsajder spasio u zadnjoj minuti produžetka i pobijedio Hrvatsku u izvođenju jedanaesteraca".

"Nakon dramatičnog završetka, Hrvatima je nedostajalo smirenosti. Luka Modrić i Ivan Rakitić, koji su odigrali odličnu utakmicu, promašili su jedanaesterce", piše Wiener Zeitung.

Austrijski Kurier piše kako je Hrvatska potonula, te prenose prve riječi Hrvata s terena i pored terena: "Nemoguće, tragedija, katastrofa..:"

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara