Nova doping afera: Dvostruki osvajač medalja i vijetnamska gimnastičarka protjerani iz Pekinga

Nova doping afera: Dvostruki osvajač medalja i vijetnamska gimnastičarka protjerani iz Pekinga

KIM JONG SU, strijelac iz Sjeverne Koreje, pao je na testiranju na doping. Oduzete su mu dvije medalje koje je osvojio na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Međunarodni Olimpijski odbor priopćio je da je Kim Jong Su bio pozitivan na propranorol, nedopuštenu supstancu koja može spriječiti drhtanje ruku. Oduzete su mu dvije medalje, srebro u disciplini 50 metara pištolj, te bronca u disciplini 10 metara zračni pištolj. Pozitivna na doping bila je i vijetnamska atletičarka Thi Ngan Thuong Do.

Arne Ljungqvist, predsjednik liječničke komisije Međunarodnog olimpijskog odbora, rekao je da smatra kako je strijelac iz Sjeverne Koreje kriv, jer je svjesno uzeo nedopuštenu supstancu dopinga specifičnog za njegov sport, dok je, kako pretpostavlja, vijetnamska gimnastičarka, kojoj je pronađen diuretik furosemide, platila cijenu zbog neznanja, odnosno loše informiranosti.

Oboje sportaša koji su pali na doping testu ostali su bez svojih akreditacija, te su izbačeni s Olimpijskih igara. Sjevernokorejskog strijelca bi Svjetski streljački savez mogao suspendirati na dvije godine.

Od pekinške pozornice do sobe za ispitivanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su drugi i treći slučaj pozitivnog testa na doping na Olimpijskim igrama. Podsjećamo, španjolska biciklistica Maria Isabel Moreno bila je prva sudionica Olimpijskih igara koja je pala na doping testu.

Moreno se trenutno nalazi u domovini, gdje obavlja razgovore s policijom. U prisustvu svog odvjetnika, Moreno je u španjolskom gradu Lleidi, morala objašnjavati svoju situaciju, a putem službene internetske stranice poručila je da će sav posao prepustiti odvjetničkom timu.

Ukoliko Španjolska antidopinška organizacija potvrdi njenu krivnju, Moreno će morati platiti kaznu u rasponu od 1.500 do12.000 eura. Osim toga, Moreno je već ostala bez nekih svojih sponzora.

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara