Novi skandal u F1: Renault špijunirao McLarena?

SVJETSKA automobilistička federacija (FIA) pokrenula je još jednu istragu za posjedovanje ilegalnih informacija u Formuli 1. Ovaj put, navodno, Renault je špijunirao McLaren.

FIA je pokrenula istragu protiv Renaulta zbog sumnje u “neovlašteno posjedovanje dokumenata i povjerljivih informacija”, te je predstavnike tima pozvala na saslušanje koje će se šestog prosinca održati u Monacu.

Krovna automobilistička institucija u posjedu je informacija da su u Renaultu prootupravno koristili informacije iz tabora McLarena, tima koji je jesenas kažnjen sa 100,000.000 dolara zbog špijuniranja Ferrarija.

Predsjednik FIA-e Max Mosley izjavio je da su sporni materijali bili u posjedu ljudi iz Renaulta između rujna 2006. i rujna 2007. godine. Radi se o podacima poput graničnih dimenzija bolida, sustavu ubrizgavanja goriva, prijenosa brzina, rashladnog sustava, hidraulične kontrole, itd. Navedeni podaci, koji su do Reanulta, rekao je Mosley, stigli preko jednog djelatnika koji je iz McLarena prešao u Renault, ticali su se McLarenovih bolida iz prošle i pretprošle sezone.

Momčad Renaulta, svjetski prvak iz 2005. i 2006. sezone u konstruktorskom i pojedinačnom poretku, ove sezone s Kovalainenom i Fisichelom nije pobijedila nijednom.

Iz Renaulta su komentirali da će transparentno surađivati s Fiom i McLarenom, dok iz McLarena zasad uskraćuju vlastitu reakciju.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara