Nowotny otpisan bez obavijesti?

UZ VELIKU je pompu proslavljeni njemački reprezentativac Jens Nowotny prošlog ljeta dočekan na zagrebačkom Plesu, kao najskuplja i najzvučnija akvizicija Zdravka Mamića. No, još je žeščće nogometnom Europom protutnjala vijest da za igrača čijem je bivšem klubu Milan svojedobno nudio 80 milijuna tadašnjih maraka nema mjesta u jednom Dinamu.

Uz dužno poštovanje atomskoj instituciji iz Maksimirske koja gotovo četiri desetljeća ne zna kako izgleda europsko proljeće, Nowotny je trebao biti najveće ime koje se dogodilo "svetom klubu". Durao je do kraja mjeseca kolovoza, preciznije do prvenstvenog susreta s Međimurjem, kada je s namjerom da izbjegne pad, nespretno doskočio i osjetio poznatu bol u lijevom koljenu. Prve prognoze bile su crne, kalkuliralo se čak i s prekidom zavidne karijere.

U međuvremenu je Nowotny, nakon uspješne operacije, zagrebačko sivilo zamijenio rehabilitacijom u sunčanoj Istri, a Dinamo je i bez njega odradio ovosezonsku euro-misiju. Ne ponovilo se.

Nakon oporavka, skupocjeni se stoper vratio igri i polupraznim stadionima, gdje su mu, opet uz dužno poštovanje, kroz noge gurali svakojaki Mandžukići i Brkljače. Za kormilo je stigao novi trener koji je u početku imao podosta razumijevanja.

"Nowotny zapravo nije imao vremena za adaptaciju, na travnjak je stigao tako reći iz aviona, ali on će biti naše veliko pojačanje, poglavito kad prođe program zimskih priprema." - kazao je Ivanković početkom prosinca, demantirajući usput senzaciju oko navodnog transfera u Koeln.

No, Nowotny nije dočekao pripreme. Na dan prozivke našao se na listi za odstrijel, uz bok Mariju Cvitanoviću, Jasminu Agiću i brazilskom Mikulenasu - Costi Andersonu.

A trener ima petlje. Otpisati multimilijunskog Mamićevog igrača i to dok šef bezbrižno skija po alpskim padinama, nije mala stvar ako znamo kako se vlada u Maksimirskoj 128. Daleko od toga da Mamić nije znao kakva se čistka sprema, ali svakako je izenađujuće da za istu nije znao sam Nowotny.

Naime, njegov menadžer (ujedno i stric) Hans George Bischoff njemačkom Kickeru izjavio je da nema pojma o odluci Dinamovih čelnika.

"Jens ima važeći ugovor do 2009. godine i ne znamo apsolutno ništa o eventualnom raskidu. Jens ima namjeru do kraja ispoštovati ugovoreno." - priča Bischoff.

Slično je reagirao i sam Nowotny, javljajući se iz Njemačke gdje se sprema za novu operaciju koljena, koja je poslužila kao dobar izgovor Ivankoviću da se riješi igrača koji se ne uklapa u Dinamove planove.

Jens je napomenuo da ga nitko nije obavijestio o prekidu suradnje te da će nakon oporavka, preciznije, od proljeća, biti na dispoziciji treneru. Radi li se tek o običnom nesporazumu, pojasnit će Zdravko Mamić po povratku s odmora. No, Nowotny je poslao jasnu poruku. I Dinamo ga neće tek tako deportirati, kao što je to nedavno učinio s još jednim milijunskim pojačanjem.

Sporazumni raskid ugovora, koji traje još dvije i pol sezone, osjetit će se čak i na budžetu zagrebačkog kluba. Za Nowotnyja je poznato da odlično barata s novcem i da se kod svakog bivšeg poslodavca uredno naplatio. A Mamić mu je po sezoni davao 700 tisuća eura...

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara