Obama razočaran, u Tokiju se nadaju Igrama 2020.

Tekst: M.P./Totalsport
Foto: AFP

MEĐU svim poraženim gradovima kandidatima u utrci za Olimpijske igre 2016. vlada veliko razočaranje, no vjerojatno je najveći šok doživio Chicago.

Američki grad je bio najveći favorit kladionica, a na prvo su ga mjesto stavljali gotovo svi svjetski mediji. A kada je dolazak u Kopenhagen, mjesto izbora domaćina Igara 2016., potvrdio i američki predsjednik Barack Obama, malo je tko sumnjao da će Chicago ostati praznih ruku.

No, ne samo da Amerikanci nisu dobili organizaciju Igara, već su na opće iznenađenje prvi ispali iz završne utrke. Nakon njih je otpao i Tokio, a u finalu je Rio de Janeiro dobio više glasova od Madrida.

Nakon Tonyja Blaira koji je svojim utjecajem donio Olimpijske igre 2012. Londonu i Vladimira Putina koji je uspješno lobirao za Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju, Obama nije uspio obaviti jednako dobar posao.

"Predsjednik je razočaran ishodom glasovanja. Ponosan je, međutim, na svoju suprugu Michelle i njezinu prezentaciju Chicaga",  rekao je Obamin glasnogovornik Robert Gibbs novinarima u zrakoplovu Air Force One kojim su se predsjednik i prva dama odmah nakon govora u Kopenhagenu uputili u domovinu.

Na pitanje je li Obami i dalje drago što je uložio toliko truda i predanosti u lobiranju za Chicago, Gibbs je odgovorio:

"Apsolutno. Predsjednik se nikada ne srami putovanja i pričanja o svojoj zemlji."

Gibbs je dodao kako je Obama vijest o ranom ispadanju Chicaga saznao gledajući televiziju u svome odjeljku u zrakoplovu.

U Tokiju se nadaju Igrama 2020. godine

Uz Peking koji je organizirao Olimpijske igre prošle godine, malo je bilo onih koji su očekivali da će najgledaniji sportski događaj ponovno tako brzo u Aziju.

Tokio nije uspio u svojoj kandidaturi za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine, koje su dodijeljene Rio de Janeiru nakon trijumfa nad Madridom u finalu izbora.

“Tokyo Tower” obojan u olimpijske boje čekao je erupciju oduševljenja, no sve što je ostalo nakon izbora u Kopenhagenu je nova nada u uspješniju kandidaturu.

"Razočarana sam, ali sada ciljamo na 2020. godinu",  riječi su Kente Takaye, 33-godišnje žiteljice glavnoga japanskog grada koji je za neuspješnu kampanju potrošio 166 milijuna američkih dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara