OBILJEŽENA 90. OBLJETNICA HRVATSKOG ATLETSKOG SAVEZA

godišnjica osnutka Hrvatskog atletskog saveza (HAS).

Po riječima poznatog atletskog novinara i trenera Vilka Luncera formiranje Hrvatskog atletskog saveza vezuje se uz osnivanje Međunarodnog amaterskog atletskog saveza (IAAF) i održavanje Olimpijskih igra u Stockholmu 1912. godine, iako je atletika na ovim prostorima postojala i ranije, jer su u to vrijeme već postojale atletske sekcije u mnogim hrvatskim sportskim klubovima. ´Od tada pa do danas HAS je djelovao u čak šest državno-pravnih sustava, od Autro-ugarske monarhije, do današnje neovisne Hrvatske´, naglasio je Luncer.

Posebna pozornost na svečanosti poklonjena je svjedocima cjelokupnog razdoblja postojanja hrvatske atletike od kojih su Zulejka Stefanini - Tućan, Artur Takač i Žarko Susić dobili posebno priznanje HAS-a.

Iako je na svečanom dijelu sjednice najviše riječi bilo o prošlosti hrvatske atletike predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša je pozdravljajući nazočne rekao kako vjeruje ´da će se 100 godišnjica HAS-a blisko poklopiti sa Svjetskim prvenstvom u Splitu, koji je ovih dana istaknuo kandidaturu za organizaciju Svjetskog atletskog prvenstva 2009. ili 2011. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara