Odbojka na pijesku: sve spremno za VIP Open 2005

Turnir Svjetske serije odbojke na pijesku VIP Open 2005. u Zagrebu započinje današnjim kvalifikacijama, u kojima će preko 60 parova pokušati izboriti ulazak u glavni dio turnira gdje ih čekaju najjači svjetski parovi i nagradni fond od 200.000 USD. L

Hrvatsku će, računajući i kvalifikacijske, te "Country Quota" susrete, predstavljati ukupno jedanaest parova, što je najviše u povijesti hrvatske odbojke na pijesku, a po prvi puta imat ćemo i predstavnike u glavnom dijelu turnira Svjetske serije.

U glavnom dijelu turnira nastupit će 32 para, gdje će se dvadesetorici trenutno najbolje rangiranih na ljestvici Svjetske serije pridružiti osam parova koji prođu kvalifikacije, te tri domaća - Splićani Ivković i Križanović, osvajači prvog turnira PH iz serije VIP Tour 2005, njihovi protivnici iz finala Zagrepčani Perić i Nojić te trećeplasirani Bobuš i Steinocher koji su dobili pozivnicu (wild card). Drugu pozivnicu za izravan nastup u glavnom dijelu turnira FIVB je dodijelila španjolskom paru De Amo/Lario.

Najatraktivnijim sudionicima VIP Opena te aktualnim olimpijskim i svjetskim prvacima, Brazilcima Ricardu i Emanuelu, suprotstavit će se nositelji ostalih odličja iz Atene te deset vodećih parova s aktualne svjetske rang-liste. Zanimljivo je da su prvi nositelji i istinske zvijezde ovog sporta, Ricardo i Emanuel, okončali natjecanje u brazilskom prvenstvu kao četvrti, a drugi nositelji, Franco i Tande zauzeli su peto mjesto. Europski parovi koje svakako treba pogledati su Nijemci Dieckmann i Scheuerpflug, osvajači prvog ovogodišnjeg turnira Svjetske serije u Šangaju, te švicarska braća Laciga koja ove sezone igraju s novim partnerima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se do kraja definirala lista sudionika kvalifikacija, jučer su igrani Country Quota (kvota po državi) mečevi. Igrali su ih svi parovi iz čijih zemalja u glavnom turniru i kvalifikacijama ukupno sudjeluju više od 4 ekipe. Jedino je Hrvatska, kao domaćin, imala dopuštenu kvotu od 6 parova, no obzirom na broj prijavljenih i naša se zemlja našla u krugu onih koje su igrale Country Quota susrete. Tako su dvojbe "kvota po državi", osim hrvatskih igrale i ekipe iz Australije, Brazila, Francuske, Italije, Kanade i Njemačke. Zanimljivo je da su se za još jedno brazilsko mjesto u turniru borili osvajači pet od šest turnira nedavno završenog brazilskog prvenstva Marcio Araujo i Fabio Magalhaes, aktualni brazilski viceprvaci Alex Acco i Luizao Correa De Jesus te trećeplasirani Pedro Cunha i Luiz Dulinski.

Nakon neizvjesnih borbi mjesto u današnjim kvalifikacijama osigurali su hrvatski parovi Jogunica/Bolić, Žukovskij/Garaca,Lončar/Čulina i Hanžić/Laninović.

(Hina) xpp yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara