OI Atena: Točno godinu dana do početka oi 2004

DO POČETKA Olimpijskih igara u Ateni preostalo je točno godinu dana, a organizatori su ušli u finalnu fazu radova na sportskim objektima i infrastrukturi.

U rujnu će tako biti dovršena dvorana za dizanje utega u zapadnoj Ateni kapaciteta 5.000 mjesta, a mjesec dana poslije očekuje se otvorenje posebne prometnice koja će povezivati zapadni dio grada sa zračnom lukom. Istog mjeseca započet će i druga faza prodaje ulaznica za olimpijske priredbe, od kojih je ostalo 80 posto ili oko 2.5 milijuna.

U studenom Grci namjeravaju dovršiti dva moderna zdanja - Olimpijski plivački centar i veliki stadion za konjički sport, dok je kraj godine rok za izgradnju Ano Liossia dvorane za boks i judo, kapaciteta 9.400 mjesta, koja je ponajviše kasnila sa izgradnjom zbog naknadno utvrđenih seizmičkih aktivnosti u tom dijelu grada.

Kraj godine obilježit će i završetak rekonstrukcijskih radova na Panathenian stadionu, mjestu gdje su se 1896. održale prve Igre modernog doba, a bit će otvorena i dvorana Olimpiskog mira i prijateljstva u kojoj će se održati odbojkaški turniri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom 2004. u uporabu će biti pušteni biciklistički velodrom i akva-centar, a Grad Atena će dobiti i Faliron šetalište na obali. Posebna svečanost bit će u veljači, kada će biti gotovi radovi na Olimpijskom selu sa 2.300 soba u kojem će biti smješteni sportaši i treneri.

U svibnju 2004. bit će otvoren multisportski kompleks u Hellenikonu, na kojem će održavati natjecanja u hokeju, baseballu, softball, kanuu i kajaku, mačevanju, te košarci. U svibnju će biti upaljen i čuveni Olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji, a baklja će potom u samo 35 dana obići pet kontinenata i 27 gradova svijeta. Nosit će je više 10.000 trkača sve do 13. kolovoza i svečanosti otvaranja. U svibnju se očekuje i dovršetak najvećeg zdanja Igara - Olimpijskog stadiona - koji se gradi već dvije godinu po nacrtima španjolskog arhitekta Santiaga Calatrave, a bit će jedinstven po masivnom čeličnom krovu.

Igre službeno počinju 13. kolovoza, a traju do 29. kolovoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara