OI u Pekingu srušit će rekord Los Angelesa

NA LICIMA organizatora OI u Pekingu 2008. svakog je dana sve veći osmjeh. Financijske prognoze pokazuju da će Igre u Pekingu biti najprofitabilnije u povijesti olimpijskog pokreta.

Prvo mjesto kad je pitanju zarada od olimpijskih igara drži Los Angeles, koji je 1984. ostvario profit od 220 milijuna dolara.

Nakon OI u Los Angelesu niti jedan domaćin nije se uspio približiti toj brojci, većina je završila u dugovima ili na pozitivnoj nuli, a najgori je primjer Atena. Domaćini prošlogodišnjih Igara u Ateni otišli su u minus od čak sedam milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi bi napokon trebali preokrenuti taj negativni trend. Njihove računice pokazuju da će profit od OI 2008. premašiti rekordni iznos koji je ostvaren u Los Angelesu.

Proračun Igara u Pekingu iznosu oko dvije milijarde dolara. Polovicu tog iznosa pokrit će prihodi od sponzora. Drugi veliki izvor prihoda je prodaja prava tv prijenosa, koja se mjeri u stotinama milijuna dolara.

Tome treba pridodati i prihode od prodaje ulaznica, te oko 300 milijuna dolara od prodaje predmeta s logom OI u Pekingu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara