Orbanov prijatelj kupuje Osijek

Orbanov prijatelj kupuje Osijek

Foto: Guliver Images/Getty Images, Hina

U POSLJEDNJIM danima 2015. godine na vrata posrnulog i financijski oronulog diva NK Osijeka pokucali su mađarski udvarači s namjerom da kupe klub. Predstavnici tvrtke Meszaros ponudili su 100 tisuća kuna za paket dionica u vlasništvu Grada Osijeka, 70 tisuća kuna za dionice u vlasništvu tvrtke Vodovod Osijek te 150 tisuća kuna za dionice tvrtke IPK.

Uz to, Mađari su priložili i potvrdu kojom dokazuju da imaju pripremljenih dva milijuna eura u najvećoj mađarskoj banci kojom upravlja Sandor Csanyi, ujedno predsjednik Nogometnog saveza Mađarske. Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić potvrdio je kako su Mađari jedini poslali ponudu te da će Gradsko vijeće u narednim danima raspravljati o istoj. Vrkić je dodao kako se nada da će sve biti gotovo do kraja veljače te da će Mađari isplatiti dugove prema igračima, trenerima i ostalima koji imaju potraživanja od kluba.

"Onaj koji kupuje dobiva jeftino vlasništvo, ali preuzima sve obveze i zato su dali jamstvo od dva milijuna eura. Nadam se da će do kraja drugog mjeseca podmiriti sve tekuće obveze koje imamo prema igračima i dobavljačima. Posao nije gotov, ali dobili smo ozbiljnog ponuđača koji je materijalno stao iza svoje ponude", rekao je Vrkić prije nekoliko dana.

Kad ti je premijer prijatelj...

Navijače Osijeka, naravno, zanima tko je njihov kupac. Čovjek koji stoji iza tvrtke Meszaros zove se Lorinc Meszaros, mađarski poduzetnik koji se bavi građevinarstvom. Uskoro većinski vlasnik Osijeka započeo je svoju poduzetničku avanturu 2001. godine, a nekako se poklopilo da mu je posao procvjetao tek kada na vlast došao njegov prijatelj iz djetinjstva Viktor Orban. Inače, Meszaros je zajedno s mađarskim premijerom 2007. godine osnovao Ferenc Puskas akademiju, klub koji danas relativno uspješno vodi hrvatski trener Robert Jarni.

Jarnijeva momčad igra u Felcsutu, gradu u kojem je odrastao aktualni mađarski premijer i kojim danas, zanimljivo, upravlja gradonačelnik Lorinc Meszaros.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara