Osim kod Dodika: Srbi traže biranje predsjednika tročetvrtinskom većinom

Osim kod Dodika: Srbi traže biranje predsjednika tročetvrtinskom većinom

Foto: Screenshot (scsport.ba)

"MISLIM da smo napravili pozitivan iskorak", rekao je Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

U Banjoj luci su se u srijedu sastali Dodik, Osim, predstavnici Fudbalskog saveza RS i predstavnici Komiteta za normalizaciju kojeg su prije nekoliko tjedana zajednički imenovale Uefa i Fifa zbog situacije koja je nastala u BiH.

Podsjećamo, Uefa i Fifa suspendirale su Savez BiH nakon što je tamošnja skupština odbila Statut kojeg su predložile te dvije međunarodne nogometne organizacije, a koji ukida tročlano predsjedništvo i uvodi jednog predsjednika Saveza. Nakon što su skupštinari odbili taj prijedlog reprezentacija i klubovi su supendirani i izolirani, a nakon toga su Uefa i Fifa osnovale Komitet za normalizaciju kojima je zadatak pripremanje skupštine NS BiH i organizacija tijela saveza, jer Povjerenstvo za normalizaciju je preuzelo ovlasti Predsjedništva i Izvršnog odbora NS BiH, koji su nogomet u toj zemlji i doveli na rub propasti i međunarodne izolacije.

Fifa i Uefa dali su skupštini NS BiH ultimatum ako do 26. svibnja ne usvoje statut koji je odbijen na sjednici 30. ožujka, suspenzija klubova i BiH reprezentacije produžit će se za još godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Delegati Nogometnog saveza entiteta Republike Srpske odlučili su se ponašati prema naputcima njihove Skupštine, one koja je odbila novi Statut i sastankom u Banjoj Luci pokušalo se pronaći rješenje.

"Jedan predsjednik nije problem, druge stvari se trebaju posložiti. Važnije je odrediti sistem po kojem bi se birao jedan predsjednik. Podržat ćemo prijedlog jednog predsjednika ako će se birati tročetvrtinskom većinom u Skupštini, tako da predstavnici jednog entiteta ne mogu biti preglasani", rekao je nakon sastanka Mile Kovačević, predsjednik FS RS.

Ukoliko se ostvare njihovi uvjeti na sljedećoj će skupštini 26. svibnja glasati za Statut i time skinuti suspenziju Uefe i Fife.

"Ne zanima me što Uefa i Fifa ne preporučaju razgovor s političarima, pričat ću sa svima koji mogu pomoći. Mislim da smo napravili pozitivan iskorak", rekao je Osim.

Predsjednik Dodik dodao je kako rješenje treba donijeti kompromisom i zadovoljiti zahtjeve svih strana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara