Otkriven doping najnovije generacije CERA, ponavlja se testiranje svih olimpijaca

Otkriven doping najnovije generacije CERA, ponavlja se testiranje svih olimpijaca

MEĐUNARODNI olimpijski odbor ponovno će testirati sve uzorke sportaša koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama u Pekingu na novootkrivenu supstancu CERA. Ova tek otkrivena vrsta krvnog dopinga nove generacije pronađena je tijekom ponovnog testiranja uzoraka s ovogodišnjeg biciklističkog natjecanja Tour de Francea, a pretpostavlja se da će čak 5 tisuća uzoraka iz Pekinga biti podvrgnuto još jednom pregledu.

CERA je podvrsta hormona EPO koji je jedan od najučinkovitijih kad je u pitanju povećanje izdržljivosti u sportu pošto rezultira povećanim brojem krvnih stanica obogaćenim kisikom.

"Ovo vrlo zorno pokazuje našu odlučnost da potpuno iskorijenimo doping u sportu. Upotrijebit ćemo sva sredstva kako bi uspjeli u tom naumu i uhvatili sve ne koji pokušaju varati", izjavio je potpredsjednik MOO-a Thomas Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supstanca je otkrivena u uzorcima urina kod biciklista Nijemca Stefana Schumachera te dvojice Talijana Roccarda Rocca i Leonarda Piepolija. Iako su preliminarno bili oslobođeni sumnje, ponovljeni testovi otkrili su do tada nepoznati doping CERA-u.

Posebno zanimljivi bit će rezultati novog testiranja pekinških uzoraka. Tijekom posljednjih Olimpijskih igara šest sportaša diskvalificirano je zbog dopinga, a o tri slučaja se i dalje odlučuje.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara