Otok u stanju pripravnosti zbog rasistički nastrojenih Zenitovih navijača

UOČI sutrašnjeg finala Uefinog kupa koje se igra na stadionu Manchester Cityja ruski Zenit oštro je upozoren da će svaki oblik rasizma njegovih navijača biti najstrožem sankcioniran. Razloge za oprez na Otoku su pronašli su u rasistički nastrojenim navijačima iz St. Petersburga zbog kojih je klub već kažnjen nakon utakmice protiv Olympiquea iz Marseillea na kojoj su Zenitovi navijači vrijeđali tamnopute igrače francuskog kluba i linčovali plišanog majmuna obučenog u Marseilleov dres.

Pošto u redovima Rangersa igraju dva tamnoputa igrača Jean-Claude Darcheville i DaMarcus Beasley, u britanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova boje se da bi dvojica igrača mogli biti izloženi sličnom zlostavljanju.

"Poruka Zenitu je jednostavna. Vaši navijači su dobrodošli uživati na utakmici. Ukoliko dođu ovdje kako bi vrijeđali tamnopute igrače osjetit će punu snagu naše policije i pravosuđa. Naš uspjeh u borbi protiv rasizma bazira se na tome da nemamo toleranciju za takve postupke. Oštra pravila bit će primijenjena i za navijače Zenita." oštro je upozoren ruski klub.

Politika kluba - ne dovoditi tamnopute igrače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomatično je da je Zenit jedini klub u Rusiji koji nikada u povijesti nije imao niti jednog tamnoputog igrača u svojim redovima. Nizozemski stručnjak Dick Advocaat koji vodi Križančev klub, priznao je da niti ne želi dovoditi tamnopute igrače jer bi to izazvalo gnjev navijača.

"Meni je apsolutno svejedno, ali navijači ne vole tamnopute igrače. Iskreno, ne razumijem zašto ih toliko brine boja nečije kože. Ako ćemo stvari sagledati realno, jedini igrači koji bi mogli donijeti kvalitetu više su baš tamnoputi igrači, ali to je nemoguće u ovom klubu", objasnio je Advocaat.

Britanski ministar sporta Gerry Sutcliffe, inače predani borac protiv rasizma, otišao je toliko daleko da je najavio da će svi oni Zenitovi navijači koji pribjegnu rasističkom ponašanju završiti u zatvoru.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara