OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA RADIŠE MLADENOVIĆA

Pod naslovom "Ekspozicije za vječnost"večeras je u galeriji "Badrov" otvorena reprezentativna izložba jednogod najboljih hrvatskih sportskih fotoreportera Radiše Mladenovića.

O autoru, koji je prvu sportsku fotografiju snimio davne 1948. godine,i od tada sustavno bilježi sve značajnije događaje u našem sportugovorili su Edda Dubrovec i Fredi Kramer, a izložbu je otvoriovišestruki svjetski prvak u kuglanju Nikola Dragaš.

Na 60-ak crno bijelih fotografija Mladenović je ispričao priču osportu u kojem je on sa svojom kamerom prisutan ne samo na velikimsportskim manifestacijama nego i na tzv. malim sportovima koji seodigravaju pred malim brojem gledatelja.

Radiša Mladenović rođen je 27. travnja 1932. godine u Uzovnici, pokrajLjubovije i od 1948. do 1954. radio je za list Borbu, a od 1954. pa doumirovljenja, 1989., fotoreporter je i urednik fotografije dnevnih itjednih izdanja Sportskih novosti: najprije Narodnog sporta, paSportskih novosti, a od 1976. SN revije, Sprinta i Sport magazina.Surađivao je i u drugim izdanjima negdašnje Vjesnikove kuće. Odlaskomu mirovinu nije ostavio kameru, nego je, s jednakim entuzijazmom ienergijom, nastavio bilježiti najzanimljivija događanja u zagrebačkomsportskom životu; ostao je svakodnevnim foto-kroničarem zbivanja u ioko maksimirskog nogometnog prvoligaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pola stoljeća uz sport, snimio je na stotine tisuća sportskihmotiva, te fotoreporterskim umijećem na razini najvećih svjetskihmajstora, a uvijek srdačan i nenametljivo blizak sportašima i mlađimkolegama, postao je svojevrsna legenda ovog posla, koju će teškodostići netko iz dolazećih generacija.

Povodom dodjele Nagrade za životno djelo Milan Milanović za 1987.godinu, izdana je i prigodna fotomonografija Pisanje svjetlom, u kojojsu objavljeni njegovi najupečatljiviji radovi, pa i fotografije kojimaje osvojio čak tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada zafotoreportere, među kojima i srebrnu medalju na izložbi u Rimu, 1960.,povodom Olimpijskih igara. Dobitnik je i Zlatnog pera Društva novinaraHrvatske 1981. godine, te drugih priznanja i odlikovanja, kao iplaketa rukometnog, streljačkog, nogometnog i hrvačkog saveza bivšedržave.

Za svoj rad 1994. godine Radiša Mladevović je dobio i Nagradu zaživotno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara.

(Hina) ad ad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara