Paraolimpijci: HRT nas diskriminira! Recite nam da nismo sportaši, nego invalidi

Paraolimpijci: HRT nas diskriminira! Recite nam da nismo sportaši, nego invalidi

Foto: Getty Images/Guliver Image

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA izazvala je ovih dana bijes javnosti nakon jer nije osigurala prijenos utakmica košarkaške reprezentacije koja se u Torinu iznenađujuće izborila za mjesto na Olimpijskim igrama u Riju. Dok su gledatelji već navikli na takve "propuste" i nastavljaju plaćati uslugu koju ne dobivaju, sportašima je već dosta takve politike. Hrvatski paraolimpijski odbor javno je prozvao HRT zbog diskriminacije sportaša s invaliditetom nakon što su ih je vodstvo HRT-a izvijestilo kako će na Paraolimpijske igre u Rio de Janeiro otputovati jedan novinar i snimatelj montažer.

Osim jednog novinara u Riju, u zagrebačkom će studiju na tom projektu biti angažirano još osmero zaposlenika, a HRT tvrdi da je to dovoljno te je odbacio tvrdnju u dopisu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom da se ova HRT-ova odluka "čini zapravo diskriminirajućom u odnosu na praćenje sportaša bez invaliditeta".

"Zar hrvatska himna za Sandru Paović vrijedi manje od himne za Sandru Perković?"

Glasnogovornik Paraolimpijskog odbora Darko Matić u razgovoru za Index prenio je razočaranje sportaša s invaliditetom.

"Govore da nemaju novca, a 38 djelatnika HRT-a (djelatnika, a ne novinara) ide u na OI. Zašto na atletsko EP u Amsterdamu šalju novinare, a neće slati na paraolimpijske igre nego će ih raditi iz Zagreba? Ako će se u Riju čuti hrvatska himna, ona će jednako svirati za Sandru Perković i Sandru Paović. Zar himna za Sandru Paović manje vrijedi? Onda nam jednostavno recite da nismo sportaši, recite nam da smo invalidi i da smo manje vrijedni", rekao je nam je Matić koji nam je iz svog iskustva objasnio da jedan novinar nikako ne može stići niti na one najvažnije događaje na POI.

"Da se klonira pet puta, ne može to stići odraditi. Od hotela do stadiona treba dva sata vožnje, a primjerice, naši favoriti za medalje Paović i plivač Vincetić nastupat će u isto vrijeme na stadionima udaljenim na desetke kilometara".

Dodao je i da su paraolimpijci dobili i veliku podršku od svojih kolega olimpijaca Sandre Perković, Samira Baraća, Line Červara i drugih: "Dali su nam podršku. Sportaši imaju razumjevanja za druge sportaše. Želim naglasiti da ovo nije sukob dviju krovnih sportskih organizacija. Problem je što onaj koji ima zakonsku obvezu promovirati sport osoba s invaliditetom, javni servis kojeg građani plaćaju, to ne radi. U odnosu na ostale sportaše, paraolimpijci su diskriminirani".

HRT krši Zakon i međunarodnu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom?

HPO i pravobraniteljica poslali su posljednjih mjeseci HRT-u niz dopisa (u prilogu na dnu teksta) u kojima ih pozivaju da poprate POI u Riju s dovoljnim brojem novinara kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na ostale sportaše, čije nastupe prati i po nekoliko novinara i snimatelja.

Odgovor HRT-a uslijedio je nakon prošlotjednog dopisa Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ali i nedavne "požurnice" Hrvatskog paraolimpijskog odbora HRT-u u kojoj se, između ostaloga, navodi i da bi "mogućim nedovoljnim informiranjem hrvatske sportske javnosti s Paraolimpijskih igara došlo do kršenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Zakona o HRT-u."

U tim dopisima od vodstva javne radiotelevizije tražilo se i da HRT izravno prenosi sva polufinala i finalna natjecanja u kojima će nastupiti naši paraolimpijci, ali nakon prvotnog odgovora HRT-a o praćenju Paraolimpijskih igara nakon čega  je Ured pravobraniteljice za osobe izrazio "bojazan i nezadovoljstvo predloženim", vodstvo javne radiotelevizije ponovilo je da će na teren biti poslan samo novinar i snimatelj, ali i da će ipak biti omogućen prijenos finala u koje eventualno uđu naši paraolimpijci.

"Hrvatska radiotelevizija poštuje i uvažava stavove Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ali njezino programsko vodstvo smatra da se u ovomu slučaju ne radi o diskriminaciji jer će ovogodišnje Paraolimpijske igre HRT pratiti na dosad najsveobuhvatniji način i po broju sati i po broju programskih sadržaja", ističe se u odgovoru javne radiotelevizije Hini. Navodi se i kako HRT, osim prijenosa svečanosti otvaranja Paraolimpijskih igara, priprema posebnu emisiju u kojoj će predstaviti sve hrvatske sportaše koji će sudjelovati na Paraolimpijskim igrama, te kako će "omogućiti praćenje prijenosa svih završnih natjecanja na kojima hrvatski sportaši imaju šansu za osvajanje medalja".

U Londonu i Pekingu po 2 radijska i jedan tv-novinar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S HRT-a poručuju i kako u ovom projektu kao javni medijski servis obavljaju svoju djelatnost i ostvaruju programske aktivnosti i sadržaje u skladu sa Zakonom o HRT-u i u skladu s Ugovorom s Vladom RH. HRT dodaje da će se Paraolimpijske igre moći svakodnevno pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija, na mrežnoj stranici hrt.hr i na multimedijskoj usluzi hrti.hr.

Prije četiri godine u Londonu, kao i 2008. u Pekingu, HRT je poslao po dva radijska i jednog tv-novinara. Četrnaeste POI u Londonu rušile su rekorde gledanosti, prodano je nevjerojatnih 2,5 milijuna ulaznica, a nastupilo je više od 4000 sportaša iz 164 zemlje uz više od 37 milijuna gledatelja širom svijeta. To dovoljno govori o veličini i važnosti događaja na kojem će se 17 hrvatskih sportaša pod hrvatskom zastavom boriti za medalje. Među njima je i pet do sedam izglednih kandidata za postolja.

 

Odgovor HRT-a, 12.1.2016

HPO-ov dopis HRT-u, 30.06.2016

Odgovor pravobraniteljice, 5.7.2016.

Odgovor pravobraniteljice, 8.7.2016.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara