Peroš: I Kerum i Jerkov mogu postati Predsjednici Nadzornog odbora Hajduka

Peroš: I Kerum i Jerkov mogu postati Predsjednici Nadzornog odbora Hajduka

AKTUALNI Predsjednik Hajduka Mate Peroš u razgovoru je za Jutarnji list komentirao pretvorbu splitskog kluba koja je završila prije nekoliko dana. U ponedjeljak je na rasporedu prvi sastanak velikih dioničara, a pretpostavlja se da će se oko Božića izabrati Skupština dioničara koja bi u budućnosti trebala biti odgovorna za odabir čelnih pozicija u klubu.

I dok je još prije nekoliko dana izgledalo da bi pretvorba mogla podbaciti, dogodilo se upravo suprotno. Na koncu je prodano dionica u vrijednosti od 81 milijun kuna što je za pedesetak milijuna kuna više nego što je bilo predviđano kako bi se ostvarila pozitivna nula. Iako je prvi sastanak velikih dioničara dogovoren za ponedjeljak najveći ulagač Ivan Rimac stigao je već danas.

"Rimac zna u što je uložio"

Na pitanje je li Rimac u Hajduk navratio nešto ranije  kako bi upoznao ono u što je uložio 11 milijuna ili da objasni razloge optužbi svog bivšeg partnera, Peroš je odgovorio:

"Nema on nama što objašnjavati. Rimac nije na vrijeme obaviješten da je predstavljanje svih velikih dioničara prebačeno za ponedjeljak pa je stigao ranije. Zna on dobro u što je uložio", kaže Hajdukov predsjednik.

Grad Split je ipak najveći dioničar i nositelj za sada najvećeg vlasničkog udjela. Peroš procjenjuje da će gradski dio vlasništva biti negdje između 65 i 70 posto. Točna brojka znat će se tek kada se napravi temeljita razrada upravo završene pretvorbe. Predsjednik nije htio špekulirati hoće li Grad te dionice zadržati ili će ih ponuditi na tržištu kako mnogi procjenjuju?

"Odgovor bi bila spekulacija. Ja ne mogu nagađati što će odlučiti Gradsko vijeće, ali ako Grad odluči prodati svoj paket dionica, što nije nemoguće, onda taj cijeli novac ne može zadržati, već 30 posto mora vratiti državi", rekao je Peroš za Jutarnji list.

"Predsjednik NO mogu biti i Kerum i Jerkov"

Zanimljiva situacija mogla bi se dogoditi s ulogom Željka Keruma. Poznati splitski poduzetnik natječe se na izborima za gradonačelnika, a također je i jedan od najvećih dioničara. No, Peroš ne smatra da bi preklapanje mogućih funkcija moglo biti u sukobu interesa.

"Ne! Jer i jednom i drugom slučaju Kerumu bi u interesu bio Hajduk", objašnjava Peroš.

Slična situacija je i sa Željkom Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća i jedno vrijeme predsjednikom Hajduka, koji se također natječe za splitskog gradonačelnika, a koji bi po prije spomenutoj logici mogao postati predsjednik Nadzornog odbora kluba, iako je bio protiv ovakvog preoblikovanja i zagovarao stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je, ali samo teoretski! Stvar je Grada kao većinskog vlasnika koga će imenovati za prvog čovjeka kluba.  Može predsjednik postati i netko bez ijedne uplaćene dionice, ako ga dioničari predlože."

"Štimac može dionice prenesti na nekog drugog"

Vatrena četvorka Štimac, Bilić, Asanović, Bokšić uložila je još davnih dana tri milijuna tadašnjih maraka, a prema trenutačnim propisima Štimac ne može biti dioničar zbog funkcija u HNS-u.

"Oni imaju ugovor s klubom u kojem su se obvezali da će za taj novac dobiti dionice. S njima mogu raditi što hoće. Novac, naravno, ne mogu tražiti natrag. Ako Štimac ostane na tim funkcijama, formalno ne može, ali svoje dionice može prenijeti na koga god želi."

Na koncu razgovora Peroš je rekao nekoliko riječi o svojoj ulozi u novom Hajduku.

"O svemu, svakom mjestu u klubu odlučivat će dioničari. O meni? Nitko osim mene. Ja sam odvjetnik, imam uhodan ured koji je “patio” zbog mog angažmana u Hajduku, ali nikad ne reci nikad!"

"Kalinića bih možda prodao"

Posljednje pitanje ipak je bilo ono iz sportske sfere. Peroš je priznao da Hajduku treba nekoliko pojačanja, kao i da je promijenio mišljenje oko prodaje najskupljeg Hajdukovca Nikole Kalinića.

"Prijelazni rok je u siječnju i sad je sve hipotetika.  Moje mišljenje je da bi Kalinića, ako je ponuda koja se ne odbija, trebalo prodati. Ali uz uvjet da se novac dobiven od njegova transfera mora uložiti u prava pojačanja", rekao je Peroš za Jutarnji list.

M.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara