Peter Shilton savjetuje Capella pred povratak na Maksimir tko treba na engleski gol

Peter Shilton savjetuje Capella pred povratak na Maksimir tko treba na engleski gol

"DAVID JAMES je prvi izbor jer je sve bolji s godinama i pokazuje sve veću zrelost", uvjeren je 58-godišnji velikan koji lobira za "nešto mlađeg" golmana Kranjčarovog Portsmoutha.

Početak kvalifikacija za SP 2010 je jako blizu, a Engleze 10. rujna očekuje povratak u Maksimir, mjesto početka njihovog pada. Ne samo što su prije dvije godine tamo skliznuli sa kolosijeka koji je vodio na Euro, tu su počele njihove trajne muke s vratarima.

Najveća mora Talijanu na čelu engleske reprezentacije kada je preuzeo momčad koja se nije plasirala na Euro, bila je mjesto golmana. To ne čudi, jer se velikim dijelom karijere pouzdavao u klase Ikera Casillasa i Gigija Buffona na vratima klubova koje je trenirao.

Za razliku od toga, dolaskom u London je spao na Paula Robinsona, vratara bez forme i samopouzdanja, Davida Jamesa na pragu 40-ih i hrpu mladih čuvara mreže koji nikako da se dokažu i ne čudi da se Capello i sam misli koga postaviti na  gol.

BBC mu je pozvao u pomoć najvećeg (uz Gordona Banksa) engleskog vratara u povijesti i rekordera po broju nastupa za Gordi Albion, Petera Shiltona, koji je 125 puta čuvao engleska vrata. On je sa 40 godina bio na engleskom golu na Svjetskom prvenstvu '90, posljednjem velikom natjecanju na kojem je nekad velika reprezentacija plasmanom u polufinale ostvarila zapaženi rezultat.

"Ja sam na SP-u dobro branio sa skoro 41 godinom, pa zašto James ne bi u Južnoj Africi sa 40?"

Shilton na sva usta hvali Portsmouthovog golmana Davida Jamesa, koji je jednake starosti kao što je Shilton bio kada je dosezao vrhunce. 38-godišnji Jamo je bez dvojbe njegov prvi izbor iako i sam kaže. "Moram priznati, mislio sam da James nikad više neće biti Broj 1", jer iako su iza njega dvije sjajne sezone u Pompeyu (prošle je osvojio FA Kup), James je u prošlosti bio poznat po velikim kiksevima.

"Kada je Robinsonova forma pala, prigrlio je dres s brojem 1, koji je sad njegovo vlasništvo i neće ga predati tek tako. On je sve bolji s godinama i pokazuje veliku zrelost. Sigurno je profitirao i zbog toga što je puno manji pritisak igrati u Pompeyu nego u klubu Velike četvorke".

Na pitanje koje se nameće, može li James zadržati razinu nastupa do svjetskog prvenstva, naravno, ukoliko se Engleska plasira, Shilton nudi tek malu dvojbu: "Stalno se priča o njegovim godinama, ali on je definitivno u stanju održati istu kvalitetu još dvije godine. Ja sam na SP-u dobro branio sa skoro 41 godinom, pa zašto James ne bi u Južnoj Africi sa 40? Ukoliko se ne ozljedi i zadrži formu, što su dva velika "ako", ne vidim razlog da ne bude tamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od golmana Engleske očekujem maksimalno jednu kardinalnu grešku godišnje, a Robinson je napravio tri zaredom"

Naravno da James drugu mladost na engleskom golu ponajprije može zahvaliti nevjerojatnim gafovima Paula Robinsona, koji je u razdoblju 2003-07 čuvao gol reprezentacije, ali je mjesto izgubio nakon čuvenog propusta prije dvije godine u Maksimiru, kada ga je uz pomoć krtičnjaka savladao povratni pas Gary Nevillea koji se jedva kotrljao prema golu.

"I najbolji golmani griješe, ali Robinsonu se dogodilo previše vezanih grešaka. Znam da u sebi ima snage vratiti se u formu koja mu je omogućila da postane prvi golman nacionalne momčadi", nada se Shilton boljim danima za vratara koji je izgubio mjesto u reprezentaciji, Tottenhamu, a u prvom nastupu za novi klub, Blackburn, se također "iskazao".

"Još ne bih stavio ruku u vatru za nijednog od mladih golmana"

Kada je Franco Tancredi preuzeo mjesto trenera golmana u engleskoj reprezentaciji, odmah je poručio engleskoj javnosti, živo zainteresiranoj za njegov rad, da ne očekuje nikakva čuda: "Nemam nimalo lak zadatak, jer su u najjače četiri momčadi golmani stranci, a često ni njihove rezerve nisu Englezi".

Shilton ipak upire prstom na Robinsona, Scotta Carsona, Chrisa Kirklanda, Bena Fostera, Joea Harta i Roberta Greena (koji je također u kadru), koji se mogu natjecati sa Jamesom za mjesto prvog golmana: "Moraju vršiti pritisak na njega. Ne bih izdvojio ni jednog od njih, ali definitivno imaju kvalitetu da ga jednog dana zamjene".

A.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara