Petrić: Bilić je zaslužan za hrvatski uspjeh

Petrić: Bilić je zaslužan za hrvatski uspjeh

MLADEN PETRIĆ jedan je od rijetkih top napadača u Europi koji drži konstantu. Iz sezone u sezonu Petrić je na vrhu ljestvice strijelaca. Švicarska, Njemačka, a nema sumnje, prodrmat će statistiku i neke jače europske lige.

Petrić je predstavljen u opsežnom intervjuu na službenom webu Fife. Presjek njegove karijere kreće od Badena, gdje je napravio prve profi nogometne korake. Već sa 17 godina ušao je u prvu ekipu švicarskog kluba. Iako je zabio samo četiri puta u 22 utakmice njegov talent nije ostao neprimijećen.

Već sljedeće sezone prešao je u Grasshoppers s kojim osvaja dva naslova prvaka Švicarske. Uslijedio je angažman u Baselu i sjajna debitantska sezona u kojoj je s novim klubom osvojio dvostruku švicarsku krunu. Sezonu 2006/07. završio je kao prvi strijelac Švicarske, iako je zbog ozljede zgloba startao u svega 25 utakmica.

Nastavak priče dobro je poznat. Pokupio je slavu igrajući za hrvatsku reprezentaciju i izdižući se iz limitirane momčadi dortmundske Borussije. Nakon teške ozljede Eduarda da Silve, Petrić će predvoditi hrvatski napad na Euru. Stoga je posebno interesantan Fifinim reporterima.

Vaših 11 golova ove sezone u Bundesligi znači da ste treći na ljestvici strijelaca u Njemačkoj. Kako komentirate tu savršenu izvedbu ?

"Ne bih na to gledao kao na savršenu izvedbu, to je više napornih godina rada, koje se sada naplaćuju."

Počeli ste sezonu kao srednjak, a sada igrate napadača. Na kojoj poziciji se bolje osjećate?
"Bolje se osjećam kao napadač. Nikad to nisam tajio. To je mjesto na kojem sada igram sa Thomasom Dollom u Borusiiji i to je mjesto na kojem se osjećam najbolje."

Najčudniji događaj u vašoj karijeri bio je kada ste obranili kazneni udarac protiv Nancya. Kako sada gledate na to?"Ne sjećam se toga najbolje. Samo znam da sam bio na golu od 93. minute i da sam obranio važan kazneni udarac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2001. ste odabrali Hrvatsku kao zemlju za koju ćete igrati, iako ste mogli i Švicarsku. Što je presudilo?
"Bila je to sportska odluka. U to vrijeme morao sam se odlučiti, Švicarska obično nije na velikim natjecanjima, dok je Hrvatska stalni član velikih natjecanja."

Hrvatska je izgledala impresivno u kvalifikacijama za EURO 2008. Koliko Slaven Bilić u tome ima zasluga?
"Slaven Bilić ima velike zasluge za naš uspješan hod kvalifikacijama. Mnogi su mislili da se ne možemo kvalificirati sa tako mladim i još nepotvrđenim igračima. Mislim da je savršeno spojio mladost i iskustvo."

Ovo ljeto je Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Što očekujete u organizacijskom smislu od vaše bivše zemlje?

"Siguran sam da će Švicarci sve organizirati na visokom nivou."

Kako komentiratre protivnike u svojoj grupi, Njemačka, Austrija, Poljska?
"Nijemci su favorit cijelog prvenstva, tako da je na nama da pobjedimo Austriju i Poljsku. To će biti jako teško, jer su poljaci bili odlični u kvalifikacijama, a austrijanci su domaćini."

Koliko je veliki gubitak Eduarda za Hrvatsku uoči Eura ?

"Veliki je to gubitak za nas, jer je Eduardo nevjerovatan napadač koji je postigao 11 golova u kvalifikacijama i jako će nam nedostajati."

D.R./F.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara