Petrićev pogodak kao najava spektakla

VRIJEME u Beču luduje; gusti, crni oblaci gegaju se nebom i kao da čekaju da hrvatska momčad istrči na travnjak, kako bi pustili teške, ledene kapi. U Beču nas je danas poslijepodne dočekalo sunce, no neposredno prije nego je Slaven Bilić izveo svoje odabranike na travnjak Ernst Happela, zapljuštalo je iznad austrijske prijestolnice.

> Ne treba nam ni euforija ni depresija: Sutrašnja utakmica ništa ne odlučuje
> Kranjčar: Mi Austriji postavljamo uvjete igre
> Hickersberger uoču utakmice s Hrvatskom: Nadamo se pobjedi nakon 18 godina

Naši domaćini ovdje u utrobi nacionalnog stadiona austrijske reprezentacije sličnu prognozu najavljuju sa sutra. Dakle, težak pljusak praćen vjetrom, uz 95 točnosti. Nadamo se da će meteorolozi ovaj put pogriješiti, jer iako travnjak Ernst Happela izgleda besprijekorno, poput biljarskog stola, unatoč kiši koja danima natapa ovaj dio Austrije, ružno vrijeme sasvim sigurno utjecat će na atmosferu uoči utakmice. Tamo negdje oko devet sati, u slučaju hrvatske pobjede, nema te kiše koja će zaustaviti kockastu ludnicu.

Bilić je sa svojim odabranicima dan uoči utakmice odradio lagani trening. Nakon razgibavanja, ispipavanja terena i osvježavajućih vježbi, konačno je odigrana utakmica Stari - Mladi. Završilo je 1:1, a pogotke su postili Luka Modrić za mlade te Mladen Petrić za stare, Iznimno nas veseli što je naš udarni napadač zabio, pa makar i na treningu. Lijepa je to, možda i najljepša najava sutrašnjeg spektakla.

"Brine me to, još od Makedonije nismo pobijedili stare", kazao nam je nakon treninga kapetan mladih Dario Srna. 

Atmosfera u hrvatskom taboru zaista je fantastična. Kao da nas je sve pokrenula izjava Josipa Šimunića koji je poručio: "Ma dajte ljudi dovedite mi te Austrijance". Hrvatska je bolja momčad i unatoč silnom optimizmu domaćina sve osim naše pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Dok smo u fancy mix zoni na Ernst Happelu razgovarali s Ivanom Klasnićem, na obližnjoj plazmi vrtio se pobjednički pogodak Vaclava Sverkoša koji je svojoj momčadi donio prva tri velika boda na Euru.

"Nije bio ofsajd? Eto, vidjeli smo prvi pogodak, i jedna čista utakmica. Iako, nisam bio siguran u pobjedu Češke. Frei se ozlijedio? E to je već problem. Velika šteta za momka i njegovu momčad"

Sverkoš je ušao s klupe i donio pobjedu Česima, a naš Killer sanja upravo o takvom momentu.

"Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ne želim ništa govoriti unaprijed. Svi želimo igrati, to je normalno, ali je apsolutno nebitno tko će zabiti. Prva utakmica na turniru je uvijek najteža, ali ja sam uvjeren u našu pobjedu. Imamo kvalitetniju momčad i to jednostavno moramo konkretizirati i pretvoriti u prve bodove. Siguran sam da će Austrijanci krenuti sa sto posto snage i ako ih u prvih petnaest minuta uspijemo zadržati ne bi trebalo biti većih problema", ističe Klasnić.

Luka Modrić, naša prva violina, od koje se očekuje da pokrene simforniju, vjeruje da Austrijanci neće jurnuti od samoga starta.

"Teško je u ovom trenutku reći kako će se utakmica razvijati, ali ja čisto sumnjam da će se oni baciti na glavu. Bez obzira na njihove hrabre najave, ipak su svjesni naših kvaliteta."

Na svaki Modrićev korak sutra će paziti Rene Aufhauser, austrijski Niko Kovač, vrlo pokretljiv i snažan veznjak u čijim nogama ne manjka niti izražene kreativnosti. Aufhauseru će u pomoć pri tom teškom zadataku priskočiti i drugi suigrači, ali naši ne strahuju od policajaca koje je Hickersberger obučio.

"Jako smo sretni što imamo Luku u našoj ekipi. Znamo što dečko može, sposoban je odlučiti utakmicu, ali imamo i druge momke koji su ekstra kvalitetni. Nema straha, ne mogu oni zatvoriti Luku, jer u tom slučaju se otvara prostor na drugom mjestu", kratku analizu je iznio Ivan Rakitić, Bilićev joker koji će svoju priliku čekati s klupe.

"Sasvim je svjedno protiv koga igramo. Ako budemo pravi i odigramo kako znamo, nema zime. Sutra ćemo dati zaista sve od sebe, nadamo se najboljem, pobjedi", zaključio je Rakitić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara