Phelps uzeo šesto zlato: Vjerujte, potpuno sam čist!

AMERIKANAC Michael Phelps sve je bliže svojoj "pekinškoj misiji" - osvajanju osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

"Phelps je ikona igara i Carl Lewis naših dana"

Phelps je u disciplini 200 metara mješovito otplivao vrijeme 1:54.23, što mu je donijelo šestu zlatnu medalju u Pekingu i šesti svjetski rekord na ovim Igrama, a ukupno 12 zlato na OI.

Dakako, prvih šest zlatnih medalja osvojio je u Ateni prije četiri godine, kada nije uspio srušiti rekord svog sunarodnjaka Marka Spitza, koji je na OI u Münchenu prikupio sedam zlatnih kolajni. No, sve je vjerojatnije da će Phelps taj cilj ostvariti u Pekingu.

Drugo mjesto osvojio je Mađar Laszlo Cseh (1:56.52), kojem je to treće srebro ovoga tjedna. Sva tri puta bio je brži od svih osim od - Phelpsa.

Amerikanac Ryan Locthe osvojio je brončanu medalju, zaostavši za Csehom samo jednu stotinku. Možda bi se okitio i srebrom, samo da nije pola sata ranije plivao finale na 200 metara prsno, u kojem je osvojio zlatnu medalju uz svjetski rekord (1:53.94).

Phelps je nakon osvajanja šeste zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu i šestog svjetskog rekorda odgovorio na tezu u nekim krugovima da su "njegovi rezultati predobri da bi bili istiniti". Aluzija je jasna, nakon šest zlata i dvije bronce u Ateni, te novih šest zlata u Pekingu. Špekulacije sugeriraju "da nešto uzima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko može pričati štogod želi. Ja znam da sam potpuno čist. U sklopu projekta Američke antidopinške agencije obavio sam jako puno testiranja kako bih to i dokazao. Ljudi uvijek mogu dovoditi pod znak pitanja ili sumnje sve što požele, ali činjenice su činjenice. U moju korist govore rezultati."

Njegova formula uspjeha je vrlo jednostavna, iako mnogima nije jasno kako uspijeva ostvariti sva fenomenalna postignuća u disciplinama koje se na Igrama isprepleću.

"S mojim rasporedom, moram jako puno raditi i na brzini i na izdržljivosti. Brzina mi treba da me pokrene, a izdržljivost da me dovede prvog do cilja. Ne možete sve to samo s talentom, potrebno je jako puno rada i odricanja. Zapravo, treba vam kombinacija svega po malo. Spavati koliko god je moguće, odraditi svaki trening maksimalno i napraviti raspored s puno treninga u serijama, jedan iza drugog."

Olimpijske igre, plivanje, finale 200 metara mješovito (muški):

1. Phelps (SAD) 1:54.23

2. Cseh (Mađ) 1:56.52

3. Lochte (SAD) 1:56.53

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara