Platini za ujedinjeni Balkan: Dinamo je nekad igrao pred 60 tisuća ljudi

MICHEL PLATINI, predsjednik čelne europske nogometne organizacije, javno je podržao ideju o osnivanju malih europskih regionalnih liga koje bi okupljale zemlje koje trenutačno ne posjeduju dovoljno jaka domaća nogometna natjecanja.

Kao direktni primjer naveo je baš prostor bivše Jugoslavije, odnosno kako se izrazio, snažnu bivšu jugoslavensku ligu koja je okupljala najjače klubove u regiji.

"Najbolji primjer je Balkan. Dok je još bilo Jugoslavije, zagrebački Dinamo igrao je svoje utakmice protiv srpske Zvezde pred 60 tisuća gledatelja, a makedonski Vardar pred nešto manje protiv Partizana. Danas, nakon raspada te države i lige, nova nacionalna prvenstva propadaju. Većina utakmica igra se pred samo tisuću gledatelja. Nekoć je to bila snažna liga, a danas ih ima puno slabih", izjavio je Platini i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji želja nekih saveza o ponovnom udruživanju liga i ja ju maksimalno podržavam. Takvo ujedinjeno prvenstvo bilo bi snažno i profitabilno. Naravno, osim pristanka nogometnim djelatnika, za ovako nešto treba i konsenzus političara."

Osim Francuza, čovjek koji se najviše zalaže za takvu ideju je još jedna nogometna legenda, a danas predsjednik Udruge europskih klubova, Karl Heinz Rummenigge. On je i glavni savjetnik Platinija po pitanju regionalnih europskih liga.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara