Platinijev popis konkretnih mjera: Nema tolerancije za navijače, ali ni za HNS

Foto: AFP

"NASILJE je za Uefu najveći problem u nogometu s kojim se htino treba pozabaviti", rekao je Michel Platini nakon razgovora s hrvatskim i srpskim predsjednicima Tadićem i Josipovićem kojima je zaprijetio izbacivanjem reprezentacija i klubova iz Uefinih natjecanja ukoliko u sljedećih godinu dana ne riješe problem navijačkog nasilja.

> Platini kod Josipovića: Sredite huligane ili idete van iz Europe

> Platinijeva balkanska turneja: Srbiji i Hrvatskoj naredio obračun s navijačima

> Dobro nam došel Mišel: Platini je među Hrvatima svoj na svom


"Na sastancima s vodstvom Hrvatske i Srbije vidio sam da dijele našu zabrinutost te kako su spremni pronaći rješenje. Složili smo se da treba napraviti dobar plan konkretnih mjera za što je potrebna maksimalna angažiranost vlasti obiju zemalja", dodao je predsjednik Uefe.

"Moram naglasiti kako do kraja godine moramo vidjeti pozitivne pomake i konkretne korake koji su poduzeti ili oba saveza riskiraju drastične kazne", kaže Platini.

Hrvatska mora osigurati dodatne treninge za policiju i redare, a neće se više tolerirati ni stadioni

Iz Uefe su poručili kako navijačko nasilje nadilazi okvire nogometa, te kako je potrebna reakcija država i međunarodna suradnja policije. Pod konkretnim mjerama Uefa navodi efektivan sustav zabrana putovanja i dolaska na utakmice problematičnim navijačima, međunarodna razmjena podataka između policija, brzo suđenje i visoke kazne za sve koji sudjeluju u neredima.

Iako su te odredbe hrvatske vlasti i Savez dočekali s veseljem, drugi dio obveza neće im biti toliko privlačan. Uefa podrazumijeva i unaprijeđenje nogometne infrastrukture, prvenstveno stadiona, bolja organizacija utakmica uz angažiranje dodatnih redara koji kao i policajci moraju proći unaprijeđene treninge. Mora se raditi i na bazi podataka o problematičnim navijačima i promoviranju "prijateljskih" navijača. Uefa je u dogovoru s Vijećem Europe ponudila svoju pomoć i savjete u ispunjenju tih zahtjeva.

Platini će u svibnju ponovo posjetiti Srbiju kako bi prisustvovao svečanom otvaranju Sportskog centra u Staroj Pazovi. Možda će tada još jednom navratiti do Hrvatske i pomoći razriješiti probleme oko vlasti u HNS-u, jer kako se stvari zasad odvijaju, i kraj sezone bismo mogli dočekati s podijeljenim Savezom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara