Platinijeva balkanska turneja: Srbiji i Hrvatskoj naredio obračun s navijačima

Foto: Nenad Dugi / Cropix

NAKON bezuspješnog pokušaja da probije barikade kojima su od prosvjednika čuvali vrh države, predsjednik Uefe Michele Platini odustao je od sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Platinija su na Plesu dočekali Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i Zoran Cvrk, ali se predsjednik Uefe sa svojom delegacijom nije uspio probiti do Markova trga, dok su u okolnim ulicama policajci suzavcem i palicama pokušavali uvesti reda među mase nezadovoljnika. Novinari se nisu uspjeli probiti do zgrade Vlade, gdje je trebao biti upriličeno druženje Kosor vs. Platini.

"Sastanka u Vladi zbog nastale situacije neće biti. Još ne znamo hoće li se premijerka i Platini dogovoriti za neki drugi termin", poručio je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

Ovo je drugi put u nepuna dva mjeseca da je propao Platinijev sastanak s Kosoricom. Sastanak je, naime, Uefa tražila još početkom prosinca, ali HNS-ov je protokol Platinija proslijedio Fuchsu, u jednom vrlo čudnom predizbornom aranžmanu. Ni ovaj put Platini nije imao više sreće; dolazeći na razgovor o problemu navijača na Balkanu, dočekali su ga prosvjedi. Ostaje nejasno zašto je susret dogovoren na Markovom trgu kad se znalo da će se u to vrijeme održavati prosvjed. Je li premijerka mogla izbjeći neporeban stres?

Platini se do Markovog trga, doduše, pokušavao probiti automobilom, ali nakon desetak minuta je odustao. Imao je naporan dan, u Zagreb je stigao direktno iz Beograda, u misiji de-huliganizacije Balkana, o čemu je trebao razgovarati i s hrvatskom premijerkom, a sve u predvečerje opetovanih izmjena Zakona o navijačima. Iako se Kosor još jednom spasila susreta s predsjednikom Uefe s kojim bi opet morala pokazati svoje znanje stranih jezika, Francuz se brzo snašao i zatražio hitan sastanak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik UEFA-e obavijestio je Josipovića o odluci UEFA-e da Republici Hrvatskoj odredi rok od godine dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ukoliko se to ne bude osiguralo, Hrvatskom nogometnom savezu prijeti isključenje iz UEFA-e. Isto je poručio i našim susjedima.

Srbi ne smiju ponoviti Genovu

Pri posjetu Beogradu upozorio je predsjednika države Borisa Tadića na posljedice novoga huliganskog ispada srbijanskih navijača...

"Budu li srbijanski huligani ponovili incident iz Genoe, naša će reprezentacija i klubovi biti diskvalificirani iz europskih natjecanja", priopćili su iz Tadićeva ureda za odnose s javnošću.

""Svjesni smo da Srbija ima problem s huliganima i spremni smo na obračun s njima. Ipak, treba napraviti razliku između huligana koji su u manjini i ostalih navijača koji su većina. Radit ćemo na tome da se događaji iz Genove nikada ne ponove. To je bila sramota za našu zemlju", rekao je Tadić.

Srbijanski su huligani u divljačkom pohodu na stadionu Marassi u Genovi prošlog listopada prekinuli kvalifikacijsku utakmicu između Italije i Srbije sedam minuta nakon njezina početka. I danas nekoliko kolovođa organizirane akcije leži u talijanskom zatvoru.

> Uskoro opširnije s video materijalom....

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara