Ples redikula i milijuna oko dva pijuna

Ples redikula i milijuna oko dva pijuna

"MODRIĆ u Bayernu za 32 milijuna eura, Rukavina prodan Eintrachtu za 4 milijuna", odjekuje eterom i stranicama prije uzvratnih europskih utakmica Dinama i Hajduka.

Vic godine je što je prvi ugovorom vezan za klub do daleke 2015, dok bi Rukavina svojim golgeterskim sposobnostima nogometni puk u Ligi 16 trebao uveseljavati do 2011.

Mamić je više puta "otkrio" da je kleknuo pred Wengera i molio ga da mu ne uzme i Luku, kada je već maznuo i Eduarda, jer se Francuz zagledao i u Modrića. Milostivi Arsene je popustio i nije do kraja opustošio Dinamovu svlačionicu, ali je odustajanje od trenutnog dovođenja Modrića navodno naplatio uvjetovanjem prava prvokupa kada Luka skoro bude odlazio u inozemstvo.

Arsenal je nakon toga poželio odmah aktivirati tajnu klauzulu, ali im je prije dvadesetak dana posao pokvario Bayern, koji smatra kako je omaleni detonator karika koja nedostaje Riberyju, Kloseu i Toniju, a namjera je podcrtana sa ponudom od 30 milijuna eura, koja je sletjela upravo pred uzvrat sa Domžalama, ali je lojalni Luka odbio tu mogućnost, kao i nešto slabiju ponudu donjeckog "biznismena" Ahmetova.

Dva tjedna nakon toga su se prašina i cifretine malo slegle, pa su engleski mediji počeli javljati da se londonski i bavarski velikani bore za igrača čija je cijena sada pala na 15 milijuna eura (deset milijuna funti), a Englezi su, obzirom da je Luka već odbio prelazak u Bayern, radosno zaključili da jedva čeka ponovo se spojiti sa Dudom.

Kao u pravom trileru, uslijedio je najnoviji preokret, odnosno povratak na vijest iz 6. kolovoza, samo je sada ponuda bila nešto jača od ionako fantastične cifre: sve je riješeno, Modrić za 32 milijuna prelazi u Bayern odmah poslije maksimirskog revanša sa Werderom. Luka se neće stići ni istuširati, a već će (u gepeku;-) biti na putu za Bavarsku, neovisno o ishodu uzvrata sa Bremenom.

Tragom tračeva krenuli smo do jedinog dostupnog za izjavu u Dinamu: glasnogvornika Cvijanovića, koji je kratko izjavio: "Uopće nema smisla komentirati takve neistine", a na potpitanje da li to znači demantij Modrićevog skorog odlaska u Bayern, odgovorio je: "Ne, jer to uopće nije vrijedno komentara".

Kada se samo sjetimo kako su Ćorluka i Da Silva, koji su također bili samo izložbeni primjerci, odlepršali iz Dinamovog izloga, shvatljiva je opravdana sumnja i ako se zanemari "demantij demantija Modrićevog odlaska"

Kako Šošo kaže

Na Poljudu je pak pravi cirkus: skupina građana je upala na tiskovnu konferenciju i uz nekakve prijetnje o padanju glava poručila sportskom direktoru Ercegu da ne smije prodati nedokazanog i neefikasnog napadača, koji se u Hajduku najviše istakao promašajima, usprkos kojima ima rezervirano mjesto u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dolaskom novog trenera Krešića, kod Rukavininog impresarija se pojavila bojazan da mladi napadač više neće biti preplaćen jer vrijeme prolazi, zvižduci su sve češći, a špina koja se otvorila protiv Inkera je zatim presušila protiv Sampdorije i ne pokazuje znakove novog "protoka".

Da bi komedija o odlasku šibenskog Henryja bila još veća, osim igrokaza na presice pred upravo pristiglim Krešićem, pobrinuo se upravo debrecenski junak Ćiro Blažević, koji je na Poljudu razvalio ekskluzivu da "svjetska klasa" odlazi na Majnu za sitniš od četiri milijuna eura, koliko otprilike Ćorluka dobije godišnje u Cityju na ime "toplog obroka".

Tko bi poželio biti u Grgićevoj koži: zakočenog napadača koji je doveden kao novi Žungul se očigledno trebalo što prije riješiti nakon ispadanja iz Europe, ali je posao pokvario njegov najveći neprijatelj, kojeg je častio Ćiri najdražim spalatizmima: tovar i redikul i koji naravno nije želio propustiti priliku da, čovjeku koji ga je u sklopu "rotacije 14-orice" potjerao s Poljuda, napakosti kada je situacija u klubu najteža.

Ćirinoj hladno serviranoj osveti je kao kec na desetku legla prijetnja navijača i sada se više nije imalo kud:, jer čak su i Rukavina i Erceg priznali da je do ponude došlo "ali ja sam i dalje Hajdukov igrač, samo razmišljam o utakmici sa Sampdorijom, još ništa nije gotovo, itd. itd."

Protiv "destabilizacije kluba u režiji Ćire i njegovih jataka", ustao je najhrabriji Hajdukov kooptirani član i još dobrovoljniji volonter od prethodnog: Siniša Šošo.

"Ne prodajemo Rukavinu, ostaje i dalje u Hajduku", objavio je Šošo i izrazio nadu kako će njegov pulen napredovati pod novim pedagogom, a ekspresno je otkazana i njegova za sutra najavljena  tiskovna konferencija sa mističnom točkom dnevnog reda, jer Šošo je odlučio da njegov igrač ostaje u Hajduku.

Ove dvije samo naizgled različite priče bolje od ičega oslikavaju stanje u hrvatskom nogometu; u kojem u jednom od najveća hrvatska kluba navijačima govore suprotno od onog što rade, a u drugom pak u strahu od navijača razvrgavaju tajno dogovorene poslove i pod pritiskom otkrivaju prešućene ponude, a odluke bitne za klub donosi nakupac igračima.

Modrić i Rukavina su sporedni likovi, maskote zbunjeno nasmijanog dječačkog lica, zarobljeni u zlatnim kavezima BMW-a i otmjenih kafića u kojima ih timare tapšanjem po leđima dok njihovim karijerama upravljaju dreseri što na uzdi drže ne samo grla u njihovoj štali, nego i sve posjetitelje sajma zvanog hrvatski nogomet.

Zvonko Alač 
Foto: Veljko Grbeša

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara