Pletikosa: U formi sam, ne bojim se Messija

OZLJEDA Tomislava Butine u vatru je gurnula našeg nekadašnjeg prvog vratara Stipu Pletikosu. Njega u Baselu čeka težak ispit, dovoljno je bilo spomenuti Lionela Messija da se Stipe uhvati za glavu.

"Prijatelj mi je rekao da je Messija najlakše pročitati, svaka lopta mu ide u rašlje." - nasmijao se.

No, u St. Jacob parku za smijeh neće biti vremena, možda niti motiva. Hajdukov vratar, ipak, tvrdi da je u dobroj formi, te da ne strahuje od udaraca argentinskih golgetera.

"Bitno je da sam u formi i zapravo nemam strah od nikoga. Tevez, Crespo, Messi, sve su to veliki igrači i točno znamo što možemo očekivati. Razmišljao sam i o tome kako se nakon Hajduka "prešaltati" na reprezentaciju, u stvari, na ovaj susret koji nas očekuje. Naravno da sve to ostavlja svoj trag, kako utakmica s Rijekom, tako i pobjeda nad Interom. Ta pobjeda digla nam je samopouzdanje, a meni osobno je to veliki plus uoči utakmice s Argentinom." - kazao je.

Pojedinim reprezentativcima možda se neće naročito svidjeti formacija koju je izbornik naumio isprobati u Baselu, no Pletikosa sigurno nije jedan od njih. S četiri igrača u zadnjoj liniji, tvrdi, vrataru je puno lakše.

"Četvorica pokriju čitavu zadnju liniju i naravno da je meni u tom slučaj lakše koncentrirati se na igru. Mogu više biti izvan gola i pratiti loptu. No, sastanak s izbornikom u vezi sustava igre tek nas očekuje, prava je šteta i to što nemamo malo više vremena za uigravanje uoči Argentine. No, nove zadatke koje izbornik ispred nas stavlja treba poštovati, i naravno, ispuniti." - ustvrdio je.

Prije puta za Basel Splićanin ne razmišlja toliko o rezultatu, koliko o načinu na koji ćemo se predstaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više bi me veselila dobra igra, odnosno, dobra prezentacija naše momčadi. Volio bih da se novi sistem igre pokaže kao dobar, da stvaramo prilike, držimo loptu po zemlji, i u tom slučaju, poraz po meni ne bi bio nikakva tragedija. Prerano je davati procjene o tome kako će se koja momčad plasirati dalje na SP-u. Po meni su favoriti uvijek isti, no svaka reprezentacija ima dva, tri nositelja igre koja su jako bitna za njihovu igru. Kad završe sva prvenstva i kad se vidi tko je zdrav, a tko ne, bit će moguće prognozirati." - dodao je.

Reprezentativci koji su igrali protiv Brazila u Splitu redom će kazati da je Argentina jednako jaka momčad. No, s obzirom  na važnost susreta, usporedbe nema niti je može biti.

"Ta su dva protivnika u istom rangu, samo u Splitu je to ipak bio spektakl za publiku, dok ćemo u Baselu igrati sasvim drugačiju utakmicu. U svakom slučaju, treba čestitati ljudima koji su nam omogućili da igramo prijateljske utakmice s tako jakim protivnicima. Zna se što je Argentina, jedna od tri - četiri najbolje svjetske reprezentacije. Za nas je bitno da održimo dobru atmosferu u momčadi, vjerujem da su svi jedva dočekali početak priprema, kao i da su svi spremi u nastojanju  da napravimo jedan dobar rezultat. Na izborniku je da lagano zaokruži kadar." - kazao je Pletikosa.

Hajdukov vratar jedan je od onih koji su Hrvatsku predstavljali u Japanu prije četiri godine. Iako se ne sjeća prijateljskih pripremnih utakmica odigranih uoči puta na SP 2002. godine, siguran je da nisu bile ni upola jake kao ove sada.

"I atmosfera je drugačija, s obzirom da se SP ipak igra u Europi. Mi volimo sav taj pritisak oko ulaznica, euforiju navijača, kojima je puno lakše doći do Njemačke nego do Japana. Sve je to bitno za jednu dobru atmosferu koju, kako sam već naveo, treba održati. Prijateljske utakmice koje nas očekuju nisu jake kao one koje smo igrali uoči puta za Japan." - dodao je.

Nadajmo se kako će te utakmice našoj reprezentaciji pomoći da se u Njemačkoj predstavi, ako ništa, barem u boljem svjetlu negoli je to bio slučaj na Dalekom istoku prije četiri godine.

D.R.
Foto: Dragan Predojević

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara