Plivanje: Australski premijer apelira za Thorpea

AUSTRALSKI premijer John Howard predvodnik je kampanje da se promijeni pravilo Australskog plivačkog saveza (AS) prema kojemu pravom nastupa na Olimpijskim igrama ima tek najboljih dvoje plivača s nacionalnih kvalifiacija u svakoj od disciplina.

Naravno, Howard se time zauzeo za ponajboljeg svjetskog plivača, 21-godišnjeg Iana Thorpea, svjetskog rekordera na 400 metara slobodno, koji neće moći nastupati u svojoj najjačoj disciplini na Igrama u Ateni zbog diskvalifikacije nakon pogrešnog starta u subotu na australskim kvalifikacijama. Thorpe nije izgubio utrku na 400 slobofdno još od 1997. godine kada je imao samo 14 godina.

"Mislim da će biti tragedija ukoliko jedan od najboljih plivača kojega je ova zemlja ikada imala neće moći nastupiti za svoju zemlju na najvećem sportskom događaju. No, konačnu odluku mora donijeti AS, a nadam se da će u obzir uzeti sve okolnosti pod kojima je došlo do ovoga slučaja. Poštujem neovisnost AS-a i Australskog olimpijskog odbora i siguran sam da će pronaći pravično i pošteno rješenje", izjavio je Howard na australskoj nacionalnoj televiziji.

Australski ministar sporta Rod Kemp je za sydneyski Sunday Herald Sun izjavio:

"Nadam se da će plivanje razriješiti ovaj slučaj ma način da će svijet moći vidjeti najboljeg 400-metraša u akciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilog Thorpeu izjasnio se i vođa najveće oporbene stranke u Australiji Mark Latham:

"Jasno je da Australija u Atenu mora ići s najboljom momčadi".

Nekadašnji olimpijski pobjednici Dawn Fraser i Kieren Perkins apelirali su na AS da promijeni ovo strogo pravilo. No, predsjednik AS-a John Devitt je rekao:

"Vrlo smo razočarani onime što se dogodilo Ianu, ali on i dalje ima priliku izboriti nastup u utrkama na 100 i 200 metara, te u štafeti".

I Ian Hanson, manager AS-a ne ostavlja nikakvu mogućnost da se ovo pravilo izmijeni zbog Thorpea.

"Ne dolazi u obzir. Ovo je teška situacija, ali Ian je nažalost pogriješio i neće moći plivati na 400 metara u Ateni", smatra Hanson.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara