Pobjeda u Cardiffu košta 750 milijuna eura

EVENTUALNA pobjeda u Cardiffu, Hrvatsku će stajati oko 750 milijuna eura. U knjizi od 13.400 stranica između ostalog piše da bi troškove u potpunosti trebala pokriti potrošnja gostiju koji bi za vrijeme trajanja EP-a okupirali naše krajeve. Od njih se, naime, očekuje da u Hrvatskoj ostave barem 5,5 milijardi kuna, što je 750 milijuna prevedeno u eure.

Ako seciramo ulaganja, najviše novca hrvatskih poreznih obveznika bit će potrošeno na izgradnju i rekonstrukciju stadiona, oko 367 milijuna eura. Maksimir će koštati 138,3 milijuna eura, Poljud 75,5 milijuna eura, riječki stadion 87,6 milijuna eura, a osječki oko 65,8 milijuna eura.

Prema procjeni, otvorit će se između 10 i 25 tisuća novih radnim mjesta. Samo zahvaljujući domaćinstvu. Sigurno je također da bi veliku korist izvukao i sektor turizma.

SP održano prošlog ljeta u Njemačkoj, doseglo je gledanost od devet i pol milijardi gledatelja širom svijeta. Taj iznos je kumulativan, a dobije se zbrajanjem gledanosti sve 64 utakmice koje su odigrane tijekom natjecanja.

Po pitanju gledanosti, EP može računati na minimalno trećinu od tog iznosa, što znači više od tri milijarde gledatelja.

Zanimljiv je podatak da su hrvatski nogometni sladokusci tijekom SP-a ispred TV ekrana proveli ukupno 98 milijuna sati. Uzmemo li trećinu tog iznosa pa pomnožimo sa stanovništvom Njemačke, koje je gotovo 20 puta brojnije, dolazimo do hipotetskog zaključka da će Nijemci tijekom EP-a 2012. godine provesti 600 milijuna sati pred TV-ekranima prateći događaje iz Hrvatske i Mađarske. Što se promidžbe tiče, bolju od toga Hrvatska teško da može dobiti. No, hoće li od eventualne zarade dio biti uložen u zdravstvo, školstvo i sve one grane od kojih se otikida kako bi nam se na domaćem terenu našetavale euro-zvijezdice?

D:R:
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara