Počinje streetball ludnica

Počinje streetball ludnica

KAD JE regionalna košarkaška liga prošle godine potpisala petogodišnji ugovor s novim generalnim sponzorom NLB d.d., istovremeno se rodila ideja, da se košarka još više i na drukčiji način nego je regionalno natjecanje to do sada činilo, približi navijačima i svima koji vole sport.  Rezultat toga je ovogodišnje natjecanje u streetballu, koje će se igrati u šest gradova regije, a završit će velikim finalom u Ljubljani.

Turneja streetballa bi zbog svih detalja koje su predvidjeli organizatori trebala prerasti u tradicionalni spoj zabave i sporta koji će, na određen način najaviti regionalnu ligu koja starta početkom jeseni.

Domaćini kvalifikacijskih turnira su Zagreb (Hrvatska), Izola (Slovenija), Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Beograd (Srbija), Skopje (Makedonija) i Podgorica (Crna Gora), a svih šest turnira će se igrati u skoro isto vrijeme: 24. i 25. kolovoza, s time da su u NLB ligi - koja natjecanje organizira zajedno s poznatom sportskom tvrtkom AND1 - previdjeli dvodnevno natjecanje tamo gdje će biti prijavljen veliki broj momčadi. Sve momčadi na licu mjesta će dobiti opremu za igranje, najbolji na pojedinim turnirima će međusobno podijeliti nagradni fond,  a pobjednik i finalist svakog turnira kvalificirat će se za završnicu koje će se igrati u subotu, 1. rujna u Ljubljani.

NLB liga se u sklopu pripreme pojedinih turnira odlučila  prilagoditi sustavu igranja koji je najprihvatljiviji na određenom području. Svaka momčad prijavljuje pet igrača s time da ih od jednom može igrati samo četiri (4:4). Igrat će se na dva koša,  ne na jedan kako je to do sada bila praksa u spomenutim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Razlog je jednostavan. Igra na dva koša može biti atraktivnija i za sudionike i za gledatelje, a to nam je primarni cilj u svemu čime se bavimo. Odlučili smo se predstaviti uglavnom u glavnim gradovima svih država koje sudjeluje u našoj ligi, samo smo u BiH izabrali Banja Luku, a u Sloveniji uz Ljubljanu i Izolu ne bi li tako obogatili turističku ponudu. Naime, u vrijeme odigravanja turnira u Izoli će biti još puno turista.", rekao je generalni direktor regionalne NLB lige Roman Lisac koji je uvjeren je kako će ovaj novi sportski događaj dobiti svoje pristalice posebice zbog činjenice da se održava ljeti kada je klupska košarka na "godišnjem odmoru".

"Ovo nam je pokusna sezona, ali sam uvjeren da je područje na kojem organiziramo turnire streetbasketa dovoljno veliko i gladno takvih i drukčijih spektakla koji oživljavaju ljetnu scenu i populariziraju košarku. Dogovorili smo da finale u Ljubljani prenosi i slovenska sportska televizija Športklub koja će pored toga emitirati  i emisije s pojedinih turnira. Svjestan sam da je svakom novom projektu potrebno vrijeme ne bi li zaživjelo među ljudima, tako da ne pretjerujem u očekivanjima kako će  već ove godine sve biti savršeno i da će biti odaziv ogroman. Ipak, nadam se, bolje rečeno, pretpostavljam kako ćemo već sljedeće sezone napraviti korak naprijed i tako iz godine u godinu. Streetball je ipak nešto drukčiji od obične, dvoranske košarke, a to se odnosi i na organizacijski dio posla. Naime, želimo ponuditi najbolje, nešto što do sada još nije postojalo u ovim prostorima. Počeli smo  promjenom sustava igre, u budućnosti ćemo dodati i zabavne sadržaje, muziku, nastupe različitih plesnih skupina i animatora. Neka to bude sportsko, ali i zabavno druženje.", objašnjava Lisac.

Šećer ipak dolazi na kraju. Na završnici u Ljubljani, gdje ću se ogledati najbolje momčadi pojedinih turnira, izabrat će se deset igrača koji će se kasnije ogledati s američkom selekcijom najboljih igrača ulične košarke AND1 Mixed Tape. Pored novčanih nagrada koje očekuju najbolje momčadi finala u pitanju je izazov kojem ne može odoljeti niti jedan istinski ljubitelj streetballa. 

"AND1 je sportska tvrtka s kojom imamo dobra iskustva i koja u SAD-u, odakle streetball i potječe, ima ogroman broj pristalica. Iz tog razloga krenuli smo u organizaciju turnira zajedno s njima, a nagrada najboljima je logičan nastavak ovakve kooperacije.", rekao je Lisac koji, posebice na završnici u Ljubljani, očekuje poseban spektakl.

Foto: joesnyc.streetnine.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara