Pogledajte tko će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju u Riju

Pogledajte tko će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju u Riju

Foto: Hina

VATERPOLIST Josip Pavić, zlatni olimpijac s OI London kojem će ovo biti treći nastup na Igrama, bit će hrvatski stjegonoša na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Riju, odlučilo je u ponedjeljak Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj u ponedjeljak.
 
Bit će to ujedno i treći put, nakon Perice Bukića i Dubravka Šimenca, da čast nošenja hrvatskog stijega na otvaranju Igara pripadne vaterpolistu.
 
Kriteriji za izbor stjegonoše Hrvatske olimpijske delegacije su sportska uspješnost i dostignuća na sportskim natjecanjima, a posebice na olimpijskim igrama, ali i objektivna mogućnost sudjelovanja na svečanosti otvaranja s obzirom na kalendar natjecanja. Neki od olimpijaca, poput Sandre Perković, na dan otvaranja Igara 5. kolovoza još neće biti u Riju, dok neke druge već 6. kolovoza rano ujutro očekuju prvi nastupi.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće je uputilo Skupštini HOO-a odluku o provedbi izbora za mandatno razdoblje 2016. - 2020., a izbornu sjednicu Skupštine zakazalo je za 7. studenog 2016. godine. Tom se odlukom pristupa provedbi izbora za nove predstavnike u Skupštini HOO-a, kao i izbora za predsjednika, četiri dopredsjednika, članove Vijeća, članove Nadzornog odbora i članove Etičkog odbora HOO-a.
 
U 2016. godini biraju se i tri sportašice i tri sportaša iz olimpijskih sportova za članove Komisije sportaša HOO-a. Rok za kandidaturu je 10. srpanj, kandidirati se mogu olimpijci, sudionici OI London ili evidentni kandidati za OI Rio. Članove će birati hrvatski olimpijci na Olimpijskim igrama u Riju. Napomenimo kako su tri člana Komisije istodobno i članovi Skupštine HOO-a, a predsjednik Komisije je član Vijeća HOO-a.
 
Osim ovoga, Vijeće HOO-a je odlučilo i da judašica Barbara Matić, 67. hrvatska sportašica koja se kvalificirala na OI Rio, i službeno postane korisnica Olimpijskog programa HOO-a. U Program potpore kvalitetnim sportašima Vijeće je uvrstilo hrvača Antonija Kamenjaševića, srebrnog na Europskom prvenstvu U-23, zatim karatisticu Tinu Marić, zlatnu na Europskom prvenstvu U-21, kao i karatistice Saru Siddiqui i Ivonu Tubić te karataša Filipa Barača, također na temelju uspjeha postignutih na Europskom prvenstvu U-23. Novi korisnici Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija su boksači kadetskog uzrasta Marko Prtenjača i Dorijan Marko te karatistica Jelena Pehar, zlatna na Svjetskom kadetskom prvenstvu. HOO će sufinancirati rad trenera kickboxinga Siniše Andrijaševića u kategoriji Kvalitetnih trenera te trenera hrvanja Antona Đoka kao trenera mlađih dobnih kategorija.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara