Policija, klubovi i majke navijača spremni za subotnju večer

Policija, klubovi i majke navijača spremni za subotnju večer

"POLICIJSKE snage redovno rade svoj posao, neće biti značajnijih postupanja", kazali su nam danas u zagrebačkoj policiji na upit postoje li ikakve posebne pripreme, različite od onih koje se inače rade kada su vikendi u metropoli u pitanju, a s obzirom na prijetnje koje su ovih dana kružile internetom.

Naime, nakon ubojstva pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, 18-godišnjeg Frane Despića, koji je prošle subote izboden nožem u parku Ribnjak, internetom su počeli kružiti e-mailovi s informacijama kako će se oko 200 Bad Blue Boysa danas okupiti na Trgu Bana Jelačića i provesti "akciju čišćenja" u dobro poznatim okupljalištima metalaca, pankera, rokera, darkera i ostalih alternativaca.

Policija o brojkama nije željela govoriti ni na danas održanoj novinskoj konferenciji, na kojoj su izvijestili o jučer održanom okupljanju pripadnika BBB-a na glavnom zagrebačkom trgu, tijekom kojega je zabilježen jedan incident - snimatelju HTV-a razbijena je kamera.

Na upit je li okupljanje BBB-a bilo dojavljeno MUP-u, s obzirom na to da se prema zakonu prijava MUP-u podnosi 5 dana prije početka održavanja okupljanja i s obzirom na to da se pod mirnim okupljanjem podrazumijeva svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, iz zagrebačke policije odgovaraju da nije. Najava o okupljanju BBB-a na Trgu bana Jelačića najavljena je isti dan kada se okupljanje održalo, i to nekoliko sati prije.

"Pa znate i sami da je u medijima rečeno da će se okupiti, oni su bili upoznati s tim, stupili smo u kontakt s predsjednikom udruge navijača i obavili sigurnosnu prosudbu skupa kao takvog", rečeno je danas na novinskoj konferenciji, na kojoj nije bilo rečeno koliko je policajaca jučer, s obzirom na najavljeno okupljanje, osiguravalo glavni zagrebački trg. "Osim ovog jednog događaja s pripadnikom novinarske ekipe, nije bilo drugih incidenata. Osim toga, navijači su s okupljanjem završili u 20:30 sati, a nakon toga su se u roku od pet minuta u potpunosti razišli. Dakle, naša je procjena bila dobra", kazala je danas Marija Goatti Matijević iz zagrebačke policije, ne odgovorivši na upit koliko je policajaca bilo na Trgu i što je s osjećajem sigurnosti građana, koji ga u posljednjih nekoliko dana imaju sve manje.

"O brojkama i ostalom ne možemo razgovarati", rečeno nam je i danas poslijepodne u zagrebačkoj policiji, na upit o tome jesu li ozbiljno shvatili prijetnje koje kruže internetom.

Majke odgovaraju ružama

Na jučerašnjem okupljanju navijača zatekla se i majka jednog od pripadnika BBB-a, koja je za Media Servis kazala kako je prestravljena svime što se događa. I njezin je sin, kako je kazala, pripadnik spomenute navijačke skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je sve roditelje da joj se pridruže večeras na Trgu bana Jelačića, da ponesu ruže te se, zajedno s njom, prošetaju do Ribnjaka, kako bi odali počast tragično preminulom Frani Despiću. Na njezin apel odgovorilo je nekoliko udruga, koje se također očekuju večeras u centru Zagreba.

Klubovi u pripravnosti

Klubovi koji će se, kako je najavljeno u e-mailovima koji su počeli kružiti internetom nakon Despićeva ubojstva, navodno naći na meti izgrednika su Močvara, Dobar Zvuk, Route 66, Hard Rock Caffe, parkovi na Ribnjaku i Opatovini te ostala mjesta na kojima se okupljaju pripadnici gore spomenutih subkultura.

U zagrebačkom klubu Purgeraj, u blizini kojega se dogodio napad prošle subote, ističu kako se ubojstvo nije dogodilo ništa manje ili više blizu njihova kluba, nego ostalima koji se nalaze u blizini Ribnjaka.

Na upit jesu li ozbiljno shvatili prijetnje koje kruže internetom ili se samo, kako to neki tumače, radi o "nekolicini klinaca koje ne treba shvatiti ozbiljno", Zoran Lončarević iz kluba Purgeraj kaže: "Mi i inače imamo poprilično jako osiguranje, a prijetnje naravno da su ozbiljno shvaćene, svaka prijetnja uzima se u obzir".

Na prijetnje su se osvrnuli i u zagrebačkom klubu Močvara, koji su na svojoj službenoj internet stranici objavili sljedeće priopćenje: "Dragi prijatelji Močvare, u vezi anonimnih prijetnji posjetiteljima našeg kluba koje su predmet mnogih medijskih izvještaja želimo vas obavijestiti da se svi programi kluba održavaju kao što je i najavljeno. U suradnji s MUP-om osigurani su svi uvjeti kako bi se u našem klubu osjećali ugodno i potpuno sigurno".

Prema nekim informacijama, nekoliko je pripadnika Bad Blue Boysa napustilo utakmicu Dinamo- Šibenik jer im policija nije dopustila unošenje transparenata koje su nosili. Na Trgu bana Jelačića za sada je sve mirno, a na njemu je okupljeno tek nekoliko policajaca.

B.S.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara