Poljudska slagalica strave

Poljudska slagalica strave

Tekst: Vedran Buble
Foto: SD, Cropix

OVAJ tekst nema namjeru omalovažavati Stanka Poklepovića, koji je u svakom slučaju veliko ime hrvatskog nogometa. Špaco je odgojio brojne hrvatske i jugoslavenske nogometne reprezentativce, nastavivši tako kontinuitet vrhunskih splitskih nogometnih pedagoga, počevši još od Luke Kaliterne. Špaco, nekada i izbornik hrvatske reprezentacije, zaslužan je i za prvu Hajdukovu titulu u samostalnoj Hrvatskoj 1992. godine i Superkup, a osim toga, u svojoj vitrini ima dva naslova prvaka Irana s Pirouzijom te Kup Hrvatske s Osijekom 1999. godine.

Međutim, Stanko Poklepović za nekoliko mjeseci navršit će 72 godine, što ga uz Ćiru Blaževića, Giovannija Trapattonija i neuništivog Nijemca Otta Pfistera čini jednim od najstarijih klupskih trenera u povijesti nogometa. Čak su i stratezi koji su pojam dugovječnosti u nogometu, auxerreovac Guy Roux i čuveni Bobby Robson, prije sedamdesete odlučili svoje mjesto prepustiti mlađima. Što je posebno interesantno, sve ovo događa se u trenucima kada je u svijetu postalo popularno, čak normalno i trezveno, instalirati na klupu mlade nogometne stručnjake koji imaju veliku trenersku perspektivu.

Nije teško pretpostaviti zašto baš Stanko Poklepović...

Vjerojatno ne postoji veliki broj simpatizera Hajduka koji se nisu zapitali zašto, zaboga, Stanko Poklepović. Zašto čovjek koji je posljednji put ozbiljno momčad vodio u Gradskom vrtu prije više od deset godina, koji od 2000. godine nije ostvario zapaženiji ligaški rezultat, kojem je posljednji klub bio iranski drugoligaš Damash Gilan, odakle je zbog loših rezultata potjeran, i na koncu čovjek koji je prije manje od godinu i pol dana "potjeran" s mjesta šefa omladinske škole Hajduka uz obrazloženje da je njegovo vrijeme prošlo i da su njegove metode sasvim zastarjele?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda su nezapaženo prošle jučerašnje riječi Igora Štimca, koji je na press konferenciji otkrio kako ga je, nakon što je Lazio počeo vrbovati Reju, predsjednik Hajduka Joško Svaguša zvao da ga pita što mu je raditi. Dakle, predsjednik Hajduka zove Štimca za savjet!? I onda Štimac na istoj toj press konferenciji ističe kako čeka neko bolje vrijeme za povratak u Hajduk te predlaže Stanka Poklepovića kao novog trenera Bijelih! Ne treba biti posebno dovitljiv da se pohvataju "odriješeni krajevi" i donese zaključak kako bi Štico na ljeto trebao preuzeti Splićane.

Igor Štimac - heroj Hajduka

Toj tezi u prilog ide i činjenica angažiranja Poklepovića. Kao prvo, Hajduk bi sada u nekim normalnim okolnostima trebao tražiti trenera koji će proljetni dio prvenstva iskoristiti uigravajući momčad za eventualne europske nastupe sljedeće sezone i prvenstvo Hrvatske 2010./2011., prvenstvo kada će Hajduk slaviti stogodišnjicu postojanja. Poklepović, sa 72 godine, sigurno nije prava osoba za to... Slijedom toga, tko bi s druge strane osim 72-godišnjaka, kojem je to neponovljiva prilika i čast za kraj karijere, prihvatio klupu Hajduka na tri mjeseca. Zato ni Vulić ni Katalinić nikada realno nisu ni bili kandidati...

Još otprije godinu dana postojala je priča kako će u bliskoj budućnosti Kerum shvatiti da je Poljud rupa bez dna, zbog čega će krupni dioničari Hajduka (Andabak, Rimac...) instruktuirani u "Naprid Bili d.o.o" preuzeti vlasništvo nad Bijelima. Naravno, glavna figura u njihovim planovima za budućnost Splićana bio je Igor Štimac. Osobenjaci koji vole urote, rekli bi da se stvari malo-pomalo slažu... Cilj se već nazire... "Na stotu godišnjicu kluba heroj Igor Štimac Hajduku priskrbio naslov prvaka Hrvatske!" I to nakon pet godina posta... Mamić? Mamić će vjerojatno biti na svečanoj večeri...

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara