Popušili finale: Akinsu godinu dana zabrane i 20 tisuća kuna globe?

KOŠARKAŠI Splita neočekivano su, pola sata prije potencijalno ključne utakmice polufinala doigravanja ostali bez svog prvog playa Anthonyja Akinsa.

Miljenik splitske publike pao je na doping testu, kojeg je odradio još 3. svibnja, nakon prve utakmice polufinala doigravanja na splitskim Gripama. A uzorak, ispostavilo se u labolatoriju u Austriji, otkriva prisutnost THC-a, preciznije, tragova marihuane.

Vješti play i njegov klub bili su nemoćni, iako je B uzorak već poslan na analizu. Akins je svoju momčad u dvorani Dražena Petrovića mogao samo bodriti s tribine.

Povjerenik lige Josip Bilić u poluvremenu utakmice iznio je nekoliko formalnosti oko doping afere, koja je i HKS ostavila zatečenim i nespremnim.

"Split je već poslao B uzorak na analizu u austrijski centar, a ukoliko i on bude pozitivan, Akins će biti suspendiran na godinu dana te kažnjen novčanim iznosom od 20 tisuća kuna. Takva su pravila, bez iznimke, a suspenzija će biti objavljena svi europskim savezima i ligama.", kazao je Bilić.

Ekipu Splita začudilo je što su nalazi stigli na dan druge utakmice sa Cibonom, ali trener Subotić u neugodnoj situaciji nije tražio razlog poraza. 

"Pomalo me čudi što je nalaz B uzorka došao baš na dan utakmice kada više ništa nismo mogli učiniti. Kažu da se radi o marihuani ali to su gluposti i to će dokazati B uzorak", rekao nam je Akins nakon utakmice.

Subotić: Akinsu hvala, puno je učinio za Split i naše ljude

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener Žutih Slobodan Subotić blagonaklono je govorio o cijeloj situaciji i zahvalio se svom igraču za kojeg je sezona, najvjerojatnije, završena.

"Volio bih da to ne moram, ali jednostavno ne mogu da se ne osvrnem na sve ovo što se dogodilo pola sata prije utakmice. Takve stvari su uvijek šok za ekipu i igrača o kojemu se radi, koji se našao u problemu, ali u tome ne tražim razlog poraza. Odigrali smo slabo u rotaciji, dovoljno je primijetiti da smo dopustili Ciboni da nam zabije dvanaest trica."

"Svojim momcima ne zamjeram ništa jer su se borili, ali borila se i Cibona, uostalom, kao i cijele godine", otvorio je gostujući trener press konferenciju nakon utakmice.

"Našem Akinsu želim se zahvaliti, radi se o igraču koji je bio naša udarna snaga ove sezone, ostavio je veliki dojam na klub, grad Split i mene osobno kao trenera. Ovo je jedan nesretan moment i nadam se da će Akins biti pametniji u nastavku karijere i da mu se ovakve stvari neće ponavljati više u karijeri. Ipak je on profesionalac i sjajan košarkaš i šteta da mu se događaju ovakve stvari."

Splićani će se za povijesni pothvat boriti pred svojom publikom na Gripama ali bez ponajboljeg igrača. Trener Subotić tvrdi da je Cibona favorit polufinala bez obzira na Akinsa. No, u Splitu će Vukove dočekati borben i organiziran Split.

"Obećajemo da ćemo se boriti kao lavovi, vjerujemo kako možemo do pobjede, ali ulogu favorita, ipak, prepuštam Ciboni", zaključio je Subotić.

M.P.,D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara