Potraga za novim izbornikom: Mrtva utrka Štimca i Markovića

Tekst: Marko Pavić
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

NAKON bolnog neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska će krenuti u potragu za čovjekom koji će je odvesti u mirne vode. Presica Slavena Bilića u četvrtak će vjerojatno biti njegova zadnja kao izbornika reprezentacije, javnost će ga pospremiti u ladicu i okrenuti se prema kvalifikacijama za Euro 2012 s novim selektorom.

> Štimac: Nisam licemjer, neću biti izbornik dok Marković ne ode!

Dva su najozbiljnija kandidata za devetog izbornika Hrvatske - Branko Ivanković i Igor Štimac. Idealan izbornik bi bio kombinacija njih dvojice, čovjek koji ima nogometno znanje poput Ivankovića, a autoritet i stav kao Štimac.

Profesor pao na ispitu u Maksimiru

Ivanović je trener impresivnijeg životopisa, čovjek s puno utakmica u nogama i dokazano trenersko ime. Iskustvo u reprezentacije stjecao je kao pomoćnik Ćiri '98., da nakon toga 2006. odveo reprezentaciju Irana na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. S Dinamom je pokorio HNL, trenirao Hannover, Rijeku, Varteks... Bio je i glavni kandidat za preuzimanje nacionalne vrste od Zlatka Kranjčara, ali "pobjedu" je odnio Bilić.

Ipak, Profesorova dvostruka epizoda u Maksimiru je pokazala da je to trener koji nema autoritet u svlačionici, ispostavilo se da je tek žrtva Mamićeve vizije. U Europi je često igrao ziheraški pravdajući to gotovo iritantnim frazama o "minimaliziranom riziku" i "kontroliranom jurišu". Epizoda sa Slavenom Bilićem koji je prijateljevao s igračima, a oni mu zabili nož u leđa u ključnom trenutku je pokazala da je reprezentaciji trenutno potreban trener čvrste ruke i spartanskog režima.

Štimac kontra Markovića

Druga opcija, Igor Štimac ulazi u igru tek ako se promijeni vlast u Rusanovoj. "Dok Marković ne ode, neću biti izbornik", jasno je poručio bivši Vatreni. Presidenteu se omilila funkcija na kojoj je više od 10 godina i za čijeg su se mandata promijenila četiri trenera. Marković je svu energiju usmjerio u reprezentaciju, domaću ligu je sasvim zapustio i fotelja mu se zatresla nakon neuspjeha u ovim kvalifikacijama. No, predsjednik je dosad uspješno balansirao, preživio je primjerice debakl u Cardiffu, a uspjeli li odraditi mandat do kraja, ma izborničkoj klupi ćemo gledati "dinamovca" ili stranca (što je manje vjerojatno).

Štimac je trener neupitnog autoriteta i karizme, ali siromašne biografije. Kratkotrajno vođenje Hajduka, zatim treniranje Cibalije i preuzimanje davljenika Zagreba nisu baš neke reference za preuzimane izborničkog mjesta. Štimac će jednog dana biti izbornik Hrvatske, samo je pitanje hoće li mu to poći za rukom ovaj put ili će morati još malo pričekati.

Stranac, a možda i Zeko

Treća opcija je da stranac preuzme klupu hrvatske. HNS će nakon neuspjeha u kvalifikacijama pretrpjeti značajan financijski udarac, šteta se mjeri u milijunima eura, a stranac neće raditi za 100 tisuća kuna mjesečno kao Bilić. Zagovornici ovakvog rješenja kažu da strani izbornik ne bi bio podložan strujama u HNS-u, a kao najbolji primjer za to je aranžman Edoarda Reje u Hajduku. Ipak, činjenica da stranac ne poznaje hrvatske prilike i to što bi skupo stajao naš Savez ne čini ovu opciju izglednom. Spominju se tu još neka domaća imena poput Velimira Zajeca ili Nikole Jurčevića, ali ni ta se rješenja ne čine vjerojatnim.

Tko god da se prihvati izborničke fotelje pred sobom će imati imperativ plasmana na Euro jer bi novi neuspjeh u kvalifikacijama dotukao reprezentaciju i bacio na koljena, na razinu na kojoj je trenutno HNL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara