Povijest, sadašnjost i budućnost najbolje reprezentacije svijeta

NOGOMET je brazilski način života. Brazil je zemlja karnevala, prekrasnih žena i naravno, najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa. Peterostruki svjetski prvaci iz 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine osvojili su sve što se moglo osvojiti i to više puta, preostalo im je tek olimpijsko zlato.

Sve je počelo kada je doseljenik u Brazil, stanoviti Miller, koji je radio na izgradnji željeznice u Sao Paolu zajedno 3000 imigranata većinom iz Britanije, poslao svog sina Charliea na školovanje na Otok.  On je tamo upoznao igru nogometa i kad se krajem 19 stoljeća vratio u Brazil, ponio je malo opreme i knjigu s pravilima. Tako je sve počelo. A, kako se priča dalje odvijala, znamo više-manje i sami.

Interesantan je podatak da su Brazilci jedina nogometna reprezentacija koja se plasirala na apsolutko svako svjetsko prvenstvo. Do 1950. godine, kada su bili domaćini svjetskom prvenstvu, Brazil je na prvenstvima relativno rano ispadao, da bi kao domaćin najelitnijeg natjecanja na stadionu Maracana u Rio de Jaineru u utakmici protiv Urugvaja privukao čak 200.000 gledatelja. U tom susretu ipak nisu uspjeli pobijediti i osvojiti naslov prvaka, no na to su čekali do 1958.

Na svjetskom prvenstvu u Švedskoj u finalu su pobijedili domaćine sa 5:2 i tako postali prva nacija koja je osvojila prvenstvo izvan svog matičnog kontinenta. Tadašnji trener Vicente Feola znao bi s vremena na vrijeme zaspati na treningu, a dogodilo bi se i da na duže vrijeme zatvori oči na važnim utakmicama. Tadašnja zvijezda veznjak Didi u takvim bi trenucima zamijenio trenera, koji Brazilcima gotovo i nije bio potreban.

Četiri godine kasnije, 1962. Brazilci su osvojili nov naslov svjetskih prvaka, a isto učinili i u Mexicu 1970. kada su u momčadi igrali čuveni Pele, Carlos Alberto, Jarzinho, Tostao i Rivelino.

24 godine kasnije, u Americi 1994. godine, Brazilci su se u finalu sudarili s reprezentativcima Italije, te su tek nakon izvođenja jedanaesteraca osvojili svoj četvrti naslov svjetskih prvaka. Pomogao im je jedan od najboljih talijanskih igrača, Roberto Baggio koji je promašio penal i tako poklonio pobjedu "Cariocama".

1998. su u Francuskoj u finalu poraženi od domaćina, da bi na posljednjem svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, predvođeni trenerom Luizom Felipeom Scolarijem, u finalu pobijedili Njemačku i osvojili peti naslov svjetskih prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvajali su i Kup konfederacija u dva navrata, 1997. i 2005., dok na Olimpijskim igrama niti jednom nisu uspjeli otići do kraja, tek dva puta su osvojili srebro, 1984. i 1988. goidne.

Igrač koji je obilježio brazilski i svjetski nogomet je 64-godišnji Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, koji je u svojoj karijeri zabio više od tisuću golova i osvojio tri svjetska prvenstva na kojima je zabio dvanaest golova. Jedini je igrač kojem je pošlo za rukom osvojiti tri naslova svjetskih prvaka u karijeri. Za "Carioce" je nastupao 92 puta i zabio čak 77 golova. Njegove majstorije, brzina i spretnost s loptom teško će se ponovo objediniti u jednom nogometašu.

Od ostalih brazilskih velikana mora se spomenuti i velikani poput Bebeta, Cafua, Rivalda, Romaria i Zica.

Logična je pretpostavka da će Brazilci nastaviti svoju dominaciju u svjetskom nogometu, a kada osvoje i Olimpijsko zlato moći će se proglasiti "gospodarima nogometa", što već zapravo i jesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara