Predrasude o Euru: Nizozemci i Španjolci ne postižu uspjehe, a Nijemci dobro prolaze

NEKE reprezentacije prati neopravdana reputacija uspješnijih ili manje uspješnih nego što je doista slučaj. Puno je podataka koji ne idu u prilog predrasudama.

Primjerice, o Nizozemskoj se često govori kao o momčadi koja "već dugo nije postigla nikakav uspjeh na Europskim prvenstvima."

Da, već dugo, točnije četiri godine. U Portugalu je Nizozemska bila polufinalist. Baš kao i 2000. na "svom" prvenstvu u Belgiji i Nizozemskoj. U Engleskoj je 1996. "sramotno" ispala već u četvrtfinalu, a i u Švedskoj 1992. ušla je među najbolje četiri. Što bi, recimo, Englezi dali za takve "skromne" rezultate na Europskim prvenstvima?

Desetljećima su nepravedno podcjenjivani i Španjolci, ali njihova fama gubitnika dobila je na vjerodostojnosti samo u zadnjih nekoliko natjecanja. Na Euru u Portugalu ispali su u prvoj rundi zbog neriješenog s Grčkom i poraza od domaćina, a na Mundialu u Njemačkoj kiksali su u osmini finala nakon sjajnog početka i stopostotnog učinka u grupi. Ipak, prije 2004. rezultati "furije" sve su samo ne gubitnički. Krenemo li unatrag, nalazimo ih u četvrtfinalu Mundiala 2002., Eura 2000., Eura 1996. i Mundiala 1994. Na francuskom Euru 1984. godine igrali su u finalu.

U ne tako davnoj prošlosti bili su i olimpijski pobjednici (1992.) i finalisti (2000.), što je daleko od neuspjeha.

Treća predrasuda glasi: Nijemci sjajno prolaze na Eurima! U pravilu da, ali ne i na zadnje dvije završnice. U Belgiji-Nizozemskoj i Portugalu zabilježili su ukupno nula (0) pobjeda, a u Portugalu nisu uspjeli svladati ni Latviju. Zbog toga je i Rudi Voeller dao ostavku te ga je zamijenio Jürgen Klinsmann u tandemu s Joachimom Loewom.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara