Predsjednik Mesić primio gluhonijeme rukometaše

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas u Zagrebu hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je Olimpijskim igrama gluhonijemih u Melbourneu osvojila zlatno odličje.

Vi ste osvojili zlatno odličje, a danas ću primiti i naše rukometaše koji su srebrni na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, pa je to dokaz da smo najjača rukometna nacija na svijetu, kazao je Mesić, čestitavši na zlatnoj medalji i dodavši kako je to dokaz da Udruga gluhih radi na najbolji mogući način.

Bez dobre organizacije nema pobjede u bilo kojem momčadskom sportu, pa tako i u rukometu, koji sam i sam igrao u mladosti u Požegi. Svjestan sam da uvijek nedostaje financijskih sredstava, ali se nadam da ćete i nadalje nastupati na međunarodnim natjecanjima i osvajati zlatne medalje, kazao je Mesić.

Predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih (HŠSG) i kapetan reprezentacije Marijo Lušić kazao je kako dobri rezultati otvaraju sva vrata, a zlatna medalja je dokaz kako su novce koje su dobili za put u Australiju iskoristili na najbolji mogući način. Ponosni smo i što odgajamo generacije mladih gluhih sportaša i postižemo vrhunske rezultate unatoč velikim teškoćama i činjenice da rukometaši nemaju dvoranu za trening. Posebno se zahvaljujemo i vrhunskom treneru Voji Bjegoviću, koji je prije deset godina pokrenuo Školu rukometa za gluhe, iz koje su proistekla dva naslova olimpijskih pobjednika, naslovi svjetskih i europskih prvaka i još brojne medalje sa velikih natjecanja.

Izbornik reprezentacije Bjegović osvrnuo se također na težak položaj gluhih rukometaša, koji nemaju dvoranu za trening već, kada je to moguće, vikendom igraju utakmice u dvorani "Vinko Bek". Mi smo reprezentacija koja se cijelu godinu pripremala za Olimpijske igre u Melbourneu, odigravši čak 40-tak pripremnih utakmica i to bez igrača iz Splita i Solina. Iz Splita su mi slali kazete sa utakmicama Marija Bašića, najboljega igrača i strijelca Olimpijskih igara u Melbourneu, koje su mi pomogle u spremanju taktike za Melbourne, gdje smo pobijedili u svih šest utakmica i igrali najatraktivniji rukomet, kazao je Bjegović, obećavši zlatno odličje i sa Europskoga prvenstva u Istanbulu, koje će se održati u rujnu ove godine.

Govoreći o iskustvima iz Australije fizioterapeut reprezentacije Marinko Smolčić je predsjednika Mesića upoznao sa brojnim pogodnostima koje gluhonijeme osobe imaju u toj zemlji, iznijevši i ideju o osnivanju svojevrsnog medicinskog središta u kome bi se gluhe osobe obučavala za zvanja fizioterapeuta, masera i kiropraktičara. Naš najveći problem je komunikacijske prirode, no zato u pravilu gluhe osobe imaju bolje razvijenija ostala osjetila, poput dodira, pa bi obučavanje zasigurno bilo uspješno, a gluhe osobe bi na taj način lakše dolazili do zaposlenja i rješavanja egzistencijalnih problema, kazao je Smolčić.

(Hina) xrš yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara