Predstavljena zlatna povelja za sport i kulturu mira Juan Antonio Samaranch

Foto: AFP

NA KONFERENCIJI za medije koja se u četvrtak održala u Hrvatskom olimpijskom odboru, javnosti je predstavljena jedinstvena svjetska nagrada za sport i kulturu mira "Zlatna povelja za sport i kulturu mira Juan Antonio Samaranch". Ova nagrada dodjeljivat će se na svjetskoj razini i to sportašu koji se osim vrhunskim sportskim rezultatima dokazao i značajnimdoprinosom svjetskoj kulturi mira i humanizma na sportskim terenima, ali i izvan njih. Nagradu je utemeljila Internacionalna liga humanista, a grad Zagreb odabran je za sjedište ove nagrade gdje će se ona po prvi puta dodijeliti na svečanosti koja
će se održati 23. siječnja 2012. godine.

O dobitniku ove iznimne nagrade odlučivao je žiri vrhunskih sportaša i osvajača svjetskih olimpijskih odličja koji je prvo nominirao nekoliko kandidata, a zatim i odabrao sportaša - humanista koji je svojim djelovanjem, utjecajem i širenjem poruke mira u svijetu zaslužio nagradu koja nosi ime velikana svjetskog olimpizma i promotora kulture mira, Njegove Ekselencije Juana Antonija Samarancha. Stručni žiri prve Zlatne povelje "Juan Antonio Samaranch" čine Miroslav Cerar, Marlene Ottey, Stojko Vranković, Perica Bukić, Igor Milanović i Mirna Jukić koji su za prvog dobitnika Zlatne povelje odabrali poznatog afričkog atletičara i humanista, Kipchoge Keina, a ovu nagradu posthumno su dodijelili i velikanu hrvatske i svjetske košarke Draženu Petroviću.

Ante Bogdanić, predsjednik Komiteta za sport i kulturu mira Internacionalne lige humanista, dodatno je obrazložio odabir g. Keina ovim riječima:"Kipchoge Keino je bio vrhunski svjetski sportaš, uzor i motivator mnogih generacija kenijskih trkača, a svoj je život i rad osim sportu posvetio dobrobiti svoje zemlje i brizi za one kojima je to najpotrebnije. Kako bi im pokazao ispravan put, osnovao je sirotište, osnovnu i srednju školu, vlastitu zakladu i sportski kamp. Članovi žirija i predstavnici Lige smatramo da je svojim djelovanjem i utjecajem u svijetu zaslužio nagradu koja nosi ime Njegove Ekselencije Juana Antonija Samarancha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana ceremonija dodjele prve Zlatne povelje za sport i kulturu mira "Juan Antonio Smaranch" bit će održana 23. siječnja 2012. godine u Zagrebu, a nagradu će dobitniku uručiti Elisabeth Rehn, predsjednica Internacionalne lige humanista i doajenka svjetske diplomacije, koja je odlučila da Zagreb, kao rodni grad osnivača Lige akademika Ivana Supeka, postane sjedište nagrade koja veliča sportaša – čovjeka.

Internacionalna liga humanista neovisna je međunarodna asocijacija humanista – pojedinaca sa svih kontinenata, uglednih znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika, vjerskih dostojanstvenika te drugih mirotvoraca koji svojim radom i djelovanjem grade mir, povjerenje i demokraciju. Liga je nastala na temelju inicijative svjetskih uglednika koji uključuju acc. Ivana Supeka, dr. Philipa Noela–Bakera (nobelovca), dr. Aurelia Pecceia (predsjednika Rimskog kluba), dr. Linusa Paulinga (dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade), Ave Helen Pauling, Sophie Wandie (indijske književnice), Abdusa Salama (nobelovca), Dalai Lame (nobelovca) te Renea Cassina (nobelovca), koji su 1974. Godine u Dubrovniku, sastavili poznatu Dubrovačku izjavu o miru i povjerenju, a koju je osnivački kongres održan 1976. Godine u Philadelphiji, usvojio te se ona od tada zove Dubrovačko – Philadelphijska deklaracija o miru i povjerenju.

Juan Antonio Samaranch, prvi počasni ambasador sporta i kulture mira Interacionalne lige humanista, dobitnik Zlatne povelje "Humanist 20. stoljeća", u svibnju 2007. godine Internacionalnoj ligi humanista dao je ekskluzivno pravo da u interesu širenja kulture mira i dijaloga među mladima diljem svijeta koristi njegovo ime i lik pod uvjetima koje je ona propisala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara