Premierligaši u dugovima do grla: Ukupan dug prelazi 2,8 milijarde funti

Premierligaši u dugovima do grla: Ukupan dug prelazi 2,8 milijarde funti

Totalsport
Foto: AFP

PREMA navodima otočkog tjednika News of the Worlda, najbolja nogometna liga svijeta, engleska Premierliga, grca u dugovima koji su se popeli na 2.8 milijardi funti.

Skoro svi najveći engleski klubovi prodali su se u ruke stranim vlasnicima, ruskim, američkim ili arapskim tajkunima, koji pak prestižnu činjenicu posjedovanja premierligaškog kluba stavljaju ispred sanacije velikih klupskih dugova.

U dugovima prednjače klubovi velike četvorke engleskog nogometa, Manchester United, Liverpool, Chelsea i Arsenal, od kojih su svi osim Arsenala već u rukama stranih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako aktualni engleski prvak u rukama američke obitelji Glazer otplaćuje godišnje 60 milijuna funti od 700 milijuna ukupnog duga bankama. Liverpool je u dugovima od nekih 300 milijuna funti, a odnosi među suvlasnicima Georgeom Gilletom i Tomom Hicksom nisu najbajniji. Londonski Chelsea u vlasništvu Romana Abramoviča, koji je preuzeo klub 2003. godine i otad u njega utukao više od milijardu funti, također je u dugovima koji su slični onima Manchester Uniteda.

Jedino se zasad Arsenal uspio odhrvati utjecaju stranih vlasnika, ali uskoro bi Stan Kroenke, američki tajkun, mogao doći u poziciju otkupa većinskog vlasništva kluba i sanirati 332 milijuna funti nagomilanog duga.

News of the World piše da je prosjek godišnjih plaća u Premier ligi porastao na skoro milijun funti. To je masivan skok uzme li se u obzir da je on 2006. godine iznosio 676.000 funti, a samo 75.000 funti od njenog osnutka 1992. godine.

Značajan utjecaj na povećanje porasta prosjeka plaća odigrao je Manchester City, klub u rukama šeika Mansoura, koji je novodovedenim pojačanjima ovog ljeta, Emmanuelu Adebayoru i Carlosu Tevezu, kao i godinu ranije kupljenom Robinhu, pristao isplaćivati 150.000 funti tjedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara