Preminuo Vid Ročić, predsjednik Dinama koji je na Maksimir doveo Ćiru Blaževića

Foto: Drago Sopta / Cropix

PREMINUO je Vid Ročić, jedan od najuspješnijih predsjednika NK Dinamo, javlja službena stranica kluba.

Vid Ročić rođen je 13. studenog 1930. u Markuševcu pokraj Zagreba, a u Dinamo je došao 1970. kao član Uprave kluba da bi predsjednik Dinama bio od 1972. do 1980. godine. U Modrom klubu ostao je još dvije godine iza toga. Ročić je bio sjajan gospodarstvenik koji je svoje znanje znao prenijeti i na Dinamo. Od prvog dana svog predsjednikovanja ispravno se postavio i  nije dopustio nikakve ispade, a u brdu prijava onih koji su se okomili na crveno-bijele kockice na klupskom znaku - nije dao "na Dinamo".

Poznat je bio i po tome što je odlučio kako se Dinamo mora okrenuti igračima iz domaćeg pogona odnosno škole Hitrec-Kacian pa je tako momčad predao stručnjaku iz iste, Mirku Baziću, a ekipi su se lagano priključivali Zlatko Kranjčar, Velimir Zajec, Marijan Vlak, Tomislav Ivković, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, braću Cvetković i druge.

Domaćim mladićima priključio je sjajne igrače kao što su Petar Bručić, Džemo Mustedanagić, Ismet Hadžić, Dragan Bošnjak, Abid Kovačević, Snješko Cerin i Srećko Bogdan. U tako stvorenoj dobroj kombinaciji mladosti i iskustva Dinamo je bivao sve bolji da bi u sezoni 1978./1979. bio osvojen naslov prvaka, no isti je naslov za administrativnim stolom predan Hajduku. Naravno, bio je to šok za trenera Vlatka Markovića, cijelu momčad i klub, no kvaliteta je ubrzo došla do izražaja kada je 1980. osvojen Kup Jugoslavije.

Ročić je iz Rijeke 1980. za trenera doveo Miroslava Blaževića da bi se dvije godine kasnije u Maksimiru slavio legendarni naslov prvaka Jugoslavije, a Ročić odlazi iz kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara