Primera dala uvjerljivo najviše strijelaca na Euru

GLEDAJUĆI po ligaškoj i klupskoj pripadnosti, na Euru su najučinkovitiji igrači iz Španjolske. Nogometaši iz Primere na Euru su do polufinala mreže zatresli 16 puta. Slijede bundesligaški predstavnici s 10 golova, dok treće mjesto dijele igrači uz dviju Premier liga, engleske i ruske, sa po sedam golova.

Ruse tako visoko drži činjenica da 22-ojica njihovih igrača (Ivan Saenko iz Nuernberga jedini je gastarbajter!) igra u domaćim klubovima, dok je razlog lošeg plasmana Premiershipa činjenica da je Engleska jedina vrhunska europska nacija s jakom ligom bez nacionalne momčadi na Euru.

Tek je na petom mjestu po tom kriteriju Serie A sa šest golova, a katastrofalno stoji posljednja i sve manje razložna sudionica Liga petice – francuski Le Championnat.

Španjolska se dominacija očituje i na klupskom planu. U španjolskom prvaku Realu igraju igači koji su ukupno zabili šest golova na Euru (Van Nistelrooy 2, Sneijder 2, Robben i Pepe). Na drugom je mjestu Bayern s pet golova (Podolski 3, Klose i Schweinsteiger), dok je David Villa sam Valenciju predstavio s četiri pogotka i vodeći je strijelac Eura, za sada.

Najučinkovitije lige po broju golova na Euru:

1. Primera (41 igrač, 16 golova)

2. Bundesliga (56, 10)

3. Ruska Premier liga (29, 7)

4. Premiership (43, 7)

5. Serie A (36, 6)

6. Portugal, Bwin (13, 4)

7. Turska (17, 4)

10. HNL (3, 1/Modrić)

10. Le Championnat (24, 1)

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara