Priopćenje Hrvatskog zbora sportskih novinara

U POVODU nedavnih verbalnih prijetnji novinarima i njihova sprečavanja u radu, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec objavio je danas priopćenje u kojem poziva na zaštitu kolega, ali i osudu senzacionalističkog pisanja.

U priopćenju, koje objavljujemo u cijelosti, stoji:

"Posljednjih smo tjedana, nažalost, svjedoci čestih prozivanja sportskih novinara, odbijanja davanja izjava i intervjua, traženja smjenjivanja pojedinaca, marginaliziranja, a na kraju i izravnog spriječavanja obavljanja posla (Zoran Gobac, Hrvatski skijaški savez, pojedinci iz okruženja obitelji Kostelić...). Hrvatski zbor sportskih novinara ne može i ne smije ostati po strani dok se takve stvari događaju, bez obzira radi li se o našim članovima ili ne.

Sportski novinar svakoga hrvatskog glasila dužan je pisati ili govoriti istinu, odnosno odgovarati za svaki svoj objavljeni uradak u skladu s vlastitim moralom i pismenošću, s novinarskim kodeksom, a potom i s uredničkim smjernicama. Svjesni smo toga da u cilju postizanja efektnosti ili u cilju podizanja tiraže, odnosno slušanosti ili gledanosti, neki mediji koriste senzacionalizam kao osnovu svojih tvorevina i takav postupak, naravno, ne odobravamo.

Ipak, naglašavamo da se i takvom novinarstvu može stati na kraj koordiniranim, ali i dugotrajnim postupkom, ukoliko zajednički, slijedeći naputke iz Kodeksa časti Hrvatskog novinarskog društva, stvorimo okružje u kojem će svaki iskorak prema senzacionalizmu bivati označen, definiran i osuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strano nam je razmišljanje pojedinaca, koji su se ovoga ljeta našli uvrijeđeni pojedinim napisima, a nije ih smetao isti senzacionalistički ton pisanja usmjeren prema drugim osobama iz njihove okoline ili čak u vlastitu korist u prošlosti. Ne odobravamo izjave u kojima se blati sportske novinare i proglašava ih se neznalicama, ali ne odobravamo niti objavljivanje takvih izjava koje na prikriven način zapravo osporavaju kvalitetu vlastitih kolega iz drugih glasila. Inzistiramo, dakako, na izobrazbi novinara, na maksimalnoj zaštiti kolega, a potom na točnom i kritičkom određivanju kvalitete nastupa i izjava sportaša, sportskih djelatnika i sportu bliskih osoba u hrvatskim medijima u cjelini.

Svjesni smo da ćemo u tome teško uspjeti sami, ali i ovo je priopćenje pokušaj buđenja zajedničke svijesti o obavezi stvaranja visokoprofesionalnog sportskog novinarstva u Hrvatskoj. U njemu, naime, pojedinci iz svijeta sporta neće niti naći svoje mjesto, pa se neće niti buniti.

Posljednji eksces, fizičko spriječavanje novinara da obavi posao i verbalne prijetnje, najgori su mogući način eventualnog neslaganja s novinarskim ili uredničkim stavovima, ili čak s novinarom osobno. Za takvo ponašanje ne možemo naći nikakvoga razloga, niti opravdanja, a posebice se zgražamo ako je povod pisanje nekoga od sportskih novinara. Upravo zato vrlo ozbiljno upozoravamo da je od verbalnog sukoba i usmenih prijetnji do fizičkog obračuna vrlo malen korak, a niti o jednom ne bismo željeli u budućnosti pisati ili razmišljati. Dosta nam je, čak i previše toga, bilo samo ovoga ljeta.

Na kraju, apeliramo na sve sportske novinare, sportaše, sportske funkcionare i ljude bliske sportu da se u svojem poslu ubuduće bave ? sportom. Ljepota i bogatstvo koju nam ta životna djelatnost može pružati daleko nadmašuje sav senzacionalizam koji bilo tko može osmisliti, a uz raznovrsnost i pravodobnost informacija za koju se još trebamo izboriti, sport će postati još cijenjeniji segment svačijeg života", stoji u priopćenju predsjednika Hrvatskog zbora sportskih novinara Jure Ozmeca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara