Prodaju se Partizan i Crvena Zvezda

OSIM u Hrvatskoj, Zakon o privatizaciji sportskih klubova trebao bi iduće godine početi djelovati i u susjednoj nam Srbiji. Najavljeno je da će se Zakon naći na skupštinskoj proceduri Skupštine Srbije tokom 2008. godine.

Zanimljivo je da je "vrući krumpir" provođenja Zakona o privatizaciji Ministarstvo sporta uspjelo izbjeći, a predmet je prebačen u nadležnost Ministarstva ekonomije, javlja srpski Press. No, konkretnih odgovora o izgledu budućeg zakona još nema.

"Privatizacija klubova bit će riješena posebnim zakonom. Međutim, taj zakon sigurno neće biti izrađen do kraja 2007. godine jer to fizički nije moguće. Nemamo dovoljno vremena. Nismo mogli raditi na njemu jer je Ministarstvo sporta tek nedavno izašlo s nacrtom Zakona o sportu gdje se ne govori o privatizaciji. Dakle, još nije u planu, ali bit će, radi se na tome. Na svako pojedinačno pitanje sada je bespredmetno odgovarati", poručeno je iz srpskog Ministarstva ekonomije.

Najveći oponenti ovog zakona dosad su u Srbiji bila dva najveća kluba; Partizan i Crvena Zvezda kojima nikako ne odgovara solucija da jedan čovjek preuzme vlasništvo nad klubom. Hoće li to biti moguće nakon uvođenja Zakona o privatizaciji, zasad još nije jasno.

Press također donosi izjavu neimenovane osobe koja je na izravan način uključena u izradu zakona i koja tvrdi da su mišljenja o modelu vrlo podijeljena.

"Vjerojatno bi bilo najpravednije da se proda 49 posto, a da preostalih 51 posto bude podijeljeno između države, članova kluba i udruženja navijača. Dakle, bio bi primijenjen španjolski model prema kojem jedan čovjek ne može biti stopostotni vlasnik kluba. Međutim, postoje i oni koji se zalažu da se prodaja akcija ne ograničava. To znači da bi neki naš tajkun ili nekoliko njih, ili neki Roman Abramovič mogao doći i kupiti sve."

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara