Prva liga na osam stadiona

ŽALBENA KOMISIJA HNS-ovog odjela za licenciranje klubova uvažila je žalbe svih "klijenata", uključujući i potencijalne prvoligaše, momčad Hrvatskog dragovoljca.

Momčad Vjekoslava Lokice, ukoliko prođe kvalifikacije za Prvu HNL u srazu protiv Intera, domaće utakmice igrat će na stadionu Varteksa u Varaždinu, dok će novopečeni prvoligaš, Croatia Sesvete, pred "domaćom publikom" nastupati u Velikoj.

Hajduk će i sljedeće sezone igrati na svom Poljudu, dok će Dinamo stadion dijeliti s "bratom" iz Kranjčevićeve. Rijeka će domaće susrete igrati na Kantridi, Osijek i Cibalia dijelit će Gradski vrt,  a Šibenik i Zadar stadion na Šubićevcu. Inter je zadovoljio uvjete za dobivanje licence za Prvu HNL, dok su "smrznuti" stadioni u Zadru, Vinkovcima te Zagrebu (stadion u Kranjčevićevoj)

Radi se, naravno, o privremenom rješenju, s obzirom da su svi klubovi dobili dodatne rokove do kojih moraju ušminkati svoje stadione. Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša najavio je da će se kroz sljedeću sezonu pokušati postrožiti pravila i odredbe o licenciranju te da bi ih se po mogućnosti, klubovi trebali pridržavati bez iznimke. Također,  najavio je ukidanje igranja na zamjenskim stadionima.

Što se tiče licenci za Uefa klupska natjecanja, one su odobrene redom Dinamu, Hajduku, Interu, Osijeku, Rijeci, Slavwn Belupu i Zagrebu. Svi klubovi mogu igrati na svojim stadionima, s izuzetkom NK Zagreb, koji je kao alternativno rješenje prijavio stadion u Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalni zaključak HNS-ove komsiije kojom predsjeda HNS-ova pravnica Ivančica Sudac je da su hrvatski klubovi napredovali u pristupu i primjeni kriterija odoborenih od strane Uefe, a vezanih uz stjecanje prava za dobivanje licencija. Najviše problema nastaje pri težnji da se ispune infrastrukturalni kriteriji, obzirom da većina klubova nisu vlasnici stadiona, pa se u tom smislu očekuje bolja suradnja između klubova i vlasnika stadiona na kojema isti igraju.

Ukoliko klubovi Prve HNL koji su dobili licence za alternativne stadione ispune potrebne kriterije za vlastiti stadion, momentalno stječu pravo nastupa na svom "originalnom" stadionu.

Ono što posebno intrigira u HNS-ovom postupku licenciranja klubova je pravilnik po kojem se ono vrši. Nesretni zadarski nogometaš Hrvoje Čustić izgubio je glavu na zadarskim Stanovima, iako je zaštitna ograda (betonski zid!) od igrališta bila udaljena prema propisu. Dogodilo se, također, da su tri zagrebačka kluba prijavila za odigravanje domaćih utakmica isti stadion. Iako je takva mogućnost teoretski neostvariva, u propisima to nigdje ne piše, stoga je jasno da je pravilnik pun rupa koje treba pokrpati.

"Izmjena pravilnika mora se izvršiti do 31. kolovoza 2008. godine da bi on bio primjenjiv na sezonu 2009/10." - kratko su istaknuli u HNS-u.

D.R.
Foto: ezadar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara