Pučki pravobranitelj: Zdravko Mamić u sukobu interesa?

Pučki pravobranitelj: Zdravko Mamić u sukobu interesa?

JURICA MALČIĆ, pučki pravobranitelj RH, samo je jedan u nizu javnih osoba koje ukazuju na moguću nezakonitost transfera Dinamovih vedeta u inozemne klubove. Malčić je, naime, uputio pismo ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu u kojem iznosi sumnju kako se Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić nalazi u sukobu interesa, a sve u sferi prodaje nogometaša Dinama u inozemstvo.

Malčić je pismo poslao 29. kolovoza na adresu ministra Primorca, obzirom da njegovo ministarstvo prema Zakonu o športu obavlja nadzor nad zakonitošću rada pravnih osoba iz sustava športa i njihovih općih akata.

"Posljednjih mjesec dana hrvatski tiskani i elektronički mediji učestalo izvještavaju o transferu igrača NK Dinamo iz Zagreba u inozemne nogometne klubove. Prema tima izvješćima transferi su obavljeni putem menadžerske tvrtke "Mamić sport agency" na čelu koje je direktor Mario Mamić, čiji je otac Zdravko Mamić izvršeni dopredsjednik NK Dinamo. Pitanje koje se u javnosti najčešće postavlja jest da li je izvršni dopredsjednik NK Dinamo gosp. Zdravko Mamić zbog toga u sukobu interesa, a na štetu NK Dinama kao udruge građana koja se djelomično financira i sredstvima poreznih obveznika." - piše Malčić u uvodu.

"Budući da Vaše ministarstvo obavlja nadzor nad zakonitošću rada pravnih osoba iz sustava športa i njihovih općih akata, pučki pravobranitelj, temeljem članka 7. stavka 1. Zakona o pučkom pravobranitelju, upućuje preporuku da provedete nadzor i očitujete se o eventualnoj povredi odredbe članka 27. stavka 3. Zakona o športu. Citirana odredba u podstavku 10. propisuje da članovi tijela športskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu biti osobe koje s menadžerima u športu djeluju zajednički u smislu članka 34. stavak. 3 Zakona o športu. Članak 34. stavak 3. Zakona o športu propisuje da fizičke osobe djeluju zajednički ako su u krvnom srodstvu (preci i potomci), braća i sestre i njihovi potomci, ako su bračni ili izvanbračni drugovi te odnosu posvojitelj-posvojenik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također Vas pozivamo i da o utvrđenom u roku od 30 dana izvjestite pučkog pravobranitelja, te da sukladno utvrđenom ili poduzmete odgovarajuće mjere ili izvjestite javnost o nepostojanju sukoba interesa." - zaključuje pučki pravobranitelj.

Iz uprave NK Dinamo još nije stigla reakcija na sumnje pučkog pravobranitelja.

D.R.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara